RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Девальвація гривні "з'їла" урізання "зеленого" тарифу енергетиків - Герус

Девальвація курсу гривні по відношенню до євро, в якому зафіксовано "зелений" тариф для інвесторів поновлюваних джерел енергії (ВДЕ), нівелювала розмір скорочення "зеленого" тарифу, передбаченого законом 810-IX.

Про це в інтерв'ю виданню "Ліга.Бізнес" повідомив глава комітету Верховної Ради України з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус.

"Наш "зелений" тариф зафіксований в євро, через що в разі девальвації гривні він стають ще більш непідйомним. Нагадаю, що євро за останні три місяці по відношенню до гривні подорожчав з 27 до 33 грн. Фактично, те урізання, яке ми зробили - його вже немає. Тому що гривня девальвувала більше, ніж сума, на яку ми урізали "зелений" тариф", - сказав він.

За його словами, сьогоднішня проблема ринку електроенергії - це результат завищених "зелених" тарифів для СЕС і ВЕС.

"Ще в 2017 було зрозуміло, що державі в якийсь момент просто перестане вистачати грошей, щоб їх виплачувати. Сьогоднішня криза носить виключно фінансовий характер. Цю проблему якось треба буде розв'язати. Ми намагалися її вирішити законом про зниження "зеленого" тарифу", - зазначив Герус.

Як підкреслив глава енергетичного комітету, українська економіка не може безболісно обслуговувати занадто високі "зелені" тарифи.

"Коли в березні наступного року знову зросте виробництво на СЕС, у нас знову виникнуть борги і знову доведеться шукати вихід із ситуації", - резюмував він.