RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Рішення наглядової ради "Нафтогазу" про преміювання правління збиткової держкомпанії виглядає дивно - експерт

Менеджмент "Нафтогазу" доводить компанію до банкрутства, а наглядова рада виписує їм за це премії.

Про це написав політолог Олексій Голобуцький в блогі на Ліга.

"Новини, що надходять з "Нафтогазу", шокують. Наглядова рада НАКу визначила, що розміри премій чотирьох членів правління цієї збиткової держкомпанії (Отто Арнолда Ватерландера, Петруса Стефануса ван Дріла, Сергія Переломи та Ярослава Теклюка) в поточному році складуть 126 млн грн. Якщо до цього додати суму потенційної вихідної допомоги, то НАК може витратити на преміювання цих "трудяг" аж 215 млн грн. Нагадаю, що в 2020 група "Нафтогаз" отримала збиток в 19 млрд гривень! При цьому члени правління в збитковому для компанії році сумарно отримали 610,1 млн грн винагороди!!!", - написав Голобуцький.

Він нагадав, що визначення розміру винагород членів правління - це виняткова компетенція наглядової ради "Нафтогазу". І мотивація преміювання в ситуації, коли компанія за підсумками року отримує значні збитки, виглядає дивною. На його думку, наглядова рада банально покриває провали менеджменту.

"Все просто: менеджмент фактично доводить НАК до банкрутства, а Наглядова рада це неподобство покриває мантрами про принципи корпоративного управління. В результаті всі причетні отримують захмарні оклади та премії і їхнє головне завдання – зробити так, щоб таке "щастя" тривало якомога довше. Складається враження, що в НАК "Нафтогаз України" ми спостерігаємо не що інше як еволюцію державної корупції, яка набуває все більш перверсивних форм", - зазначив Голобуцький.

Експерт вважає, що влада має змінити склад наглядової ради компанії та продовжити реформу корпоративного управління.

"В жодному разі не згортати реформу корпоративного управління. Навпаки – рішуче рухатися вперед. Виправляючи допущені помилки. Адже ці помилки ми знаємо поіменно. Наглядова рада "Нафтогазу" має бути перезавантажена. І чим скоріше – тим краще", - наголосив Голобуцький.