RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Вдарить по кишені водіїв: як протести в Казахстані вплинуть на український ринок

На тлі масових протестів у Казахстані влада країни прийняла рішення запровадити державне регулювання цін на бензин, дизпаливо та скраплений газ на 180 днів.

Про це повідомляє ВВС Україна.

Таке рішення може вдарити по економіці України, адже Україна отримує з Казахстану значну частину палива, оскільки залежить від імпорту енергоносіїв.

Експерти попереджають про можливі проблеми з його постачанням, а отже, і про зростання цін. За даними Держстату, за січень-жовтень 2021 року енергоносії та паливо з Казахстану становили 66% в українському імпорті.

У той же час, за підрахунками UA-Energy, Казахстан є четвертим найбільшим постачальником нафтопродуктів в Україну після Росії, Білорусії та Литви. Експерти консалтингової групи А-95 радять постачальникам якнайшвидше шукати альтернативу, хоча одразу визнають, що Росія обмежує свої поставки, а Білорусь вичерпала потенціал.

За інформацією консалтингової групи, за підсумком 2021 року, на казахстанських постачальників припало близько 27% українського споживання скрапленого газу, а в останні кілька місяців цей показник сягав 33%.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що мешканці Алмати розповіли, в яких умовах їм доводиться жити, коли країна охоплена масовими акціями протесту.

"Апостроф" також веде онлайн-трансляцію протестів у Казахстані.