RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Договір на розподіл електроенергії: що треба знати під час його складання

Українцям пояснили, як правильно складати договір на надання послуг з розподілу електричної енергії. Експерти розповіли, які для цього необхідно підготувати документи.

Про це повідомляє jkg-portal.

Новий такий договір може ініціювати як сам споживач (якщо у помешкання змінюється власник), так і оператор системи розподілу (ОСР), якщо приєднує до своїх електромереж нові об'єкти.

Для повноцінного користуватися електрикою споживач має бути приєднаним до системи розподілу електроенергії, повинні бути укладені договори із: оператором системи розподілу, постачальником електроенергії. Законодавчо ці два види діяльності розділені на продаж електроенергії як товару та обслуговування електричних мереж, їх провадять окремі компанії. Тому й договори два: на постачання і про розподіл.

Оскільки оператори системи розподілу (ОСР) закріплені за кожним регіоном, необхідно довідатись, хто обслуговує область та як називається ОСР.

Дізнатися, з ким укладати договір на розподіл електроенергії, можна з таблиці.

Для укладення договору на розподіл електроенергії потрібно звернутися до ОСР з письмовою заявою (можна й надіслати електронною поштою) та подати:

  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера чи реєстраційного номера картки платника податків, чи копію паспорта (для тих, хто відмовився від одержання ідентифікаційного номера);
  • копію документа, який визначає право власності чи користування на об’єкт/приміщення;
  • копію документа про підтвердження повноважень особи на підписання заяви та укладення договору (копію довіреності);
  • копію декларації (повідомлення) про початок виконання будівельних робіт чи дозволу на виконання таких робіт (для договору про надання послуг з розподілу (передачі) та постачання електроенергії на будівельні майданчики, якщо наявність такого дозволу - обов’язкова або зазначені документи вимагаються законодавством у сфері містобудування) чи у визначених законодавством випадках, копію декларації про готовність об’єкта до експлуатації чи сертифікату (для новозбудованих/реконструйованих електроустановок).

Відповідну заяву та документи необхідно подати за 20 робочих днів до дати підключення електроенергії.

Також, орім заяви, невіддільні частини договору є:

  • паспорти точок розподілу чи передачі, акт про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, який надає ОСР;
  • різні додатки, оформлені сторонами за взаємною згодою.

Ще варто знати деякі нюанси:

У разі, якщо співвласниками дому/квартири є кілька осіб, то потрібно укладати один договір з одним із співвласників за умови надання письмової згоди іншими співвласниками (відмітка у договорі).

У випадку, якщо споживач укладає один договір на кілька адрес/підключень – необхідно подати документи за кожним із них.

У разі, якщо споживач подасть не всі документи, то протягом трьох робочих днів з дати отримання заяви ОСР мусить письмово сповістити, що у підключенні відмовлено та сказати причини. Можна подати повторно заяву після усунення причини відмови.

ОСР упродовж 5 робочих днів з дати отримання заяви може попросити уточнити дані.

Нагадаємо, що громадяни України мають право на грошове відшкодування від енергокомпаній під час відключення електрики.