RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Війна б'є по генерації: які електростанції втратила Україна

Через війну Росії проти України багато вітчизняних енергогенеруючих потужностей або пошкоджені, або перебувають під тимчасовою окупацією. Зокрема, захоплено найбільшу в Європі атомну станцію – Запорізьку АЕС.

"Апостроф" з'ясовував, чи вистачить електроенергії нам наступної зими.

У цій ситуації треба враховувати і те, що через війну також скорочується генерація.

"Ми втратили дуже багато потужностей - це і найбільша в Європі атомна станція на шість гігават, що становить 25% всіх потужностей (Запорізька АЕС, що має шість енергоблоків по 1000 мегават кожен, яка зараз знаходиться під тимчасовою окупацією - "Апостроф"), крім того, ми втратили Запорізьку теплову електростанцію (зупинена через те, що опинилася під окупацією), а також Луганську (захоплена окупантами), Курахівську, Слов'янську ТЕС (зупинені оскільки знаходяться в епіцентрі бойових дій), - каже директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Від себе додамо, що це далеко не повний перелік об'єктів генерації, які зараз недоступні Україні з тієї чи іншої причини, і не виключено, що принаймні в якомусь тимчасовому проміжку цей перелік, на жаль, розширюватиметься.

Щодо Запорізької АЕС, то на ній у середині травня побував віце-прем'єр Росії Марат Хуснуллін, який заявив, що станція працюватиме в інтересах РФ. При цьому він цинічно додав, що електроенергія із Запорізької АЕС може постачатися і для потреб України, якщо наша країна готова платити за неї. Втім, у компанії "Укренерго" стверджують, що наразі ЗАЕС включена в українську мережу, і постачання електроенергії з неї до Росії фізично неможливе.

Тим не менш, зараз справді можна говорити про певний профіцит енергогенеруючих потужностей.

"Але в зимовий період, особливо якщо виробництво почне відновлюватися, і якщо ми не повернемо всі свої теплоелектростанції і, звичайно ж, атомну станцію, то особливих перспектив для експорту електричної енергії я не бачу", - резюмував Володимир Омельченко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа: Світло в кінці тунелю: чи вистачить Україні електрики взимку.