RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Енергетика

Новини

18 вересня

17 вересня

16 вересня

15 вересня

14 вересня

13 вересня

Всі новини

ЗАЕС опинилася на межі блекауту

Запорізька атомна електростанція перебуває на межі блекауту через пошкодження однієї з двох ліній електропередач внаслідок російських обстрілів.

Про це інформує "Енергоатом" в Telegram-каналі.

"Деградація Запорізької АЕС, яка з 4 березня 2022 року перебуває під окупацією, поглиблюється. Найбільша в Європі АЕС знову опинилася на межі блекауту", - написали у повідомленні.

Російські обстріли 22 серпня пошкодили зовнішню повітряну лінію ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна", через яку тимчасово окупована ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

Зараз станція з'єднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ "Дніпровська". В "Енергоатомі" попереджають:

"У випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС".

В повідомленні зауважують, що під "управлінням" російських загарбників деградація на всіх напрямах експлуатації станції лише поглиблюється:

"До нещодавньої пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась подія з загрозою втрати зовнішнього живлення станції. Адже відсутність у загарбників компетентного, кваліфікованого та ліцензованого персоналу та перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції".

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Володимир Зеленський наголосив, що російські окупаційні війська продовжують шантажувати світ загрозою катастрофи на Запорізькій АЕС. Досягнути дотримання всіх норм безпеки можна лише поверненням ЗАЕС під український контроль.