RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Промисловість

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Тиск на "Криворіжсталь" і реприватизація "Укртелекому" завдадуть Україні збитків і іміджевих втрат - політолог

Заяви про можливу реприватизацію "Криворіжсталі" і "Укртелекому", інші нападки на великий бізнес завдають збитків державі та негативно впливають на інвестиційний клімат.

Про це політичний експерт Микола Давидюк написав в Facebook, передають "Українські новини".

"Олігархічні комбінації коштують державі занадто дорого у фінансовому, іміджевому та політичному планах. Політичні атаки, які ми спостерігаємо, викликані бажанням місцевих олігархів видворити з країни іноземний капітал. Який і податки платить, і стандарти впроваджує, і з ним конкурувати важко. Тому атаки - це інструмент зміни власника або підпорядкування власника під себе. В результаті отримуємо черговий шкоди інвестиційному клімату, міжнародні скандали та втрачені інвестиції", - пише Давидюк.

За його словами, навіть якщо держоргани мають питання до "Криворіжсталі" або "Укртелекому", необхідно не чинити тиск або ініціювати зміну власника, а вести цивілізований процес, спрямований на забезпечення виконання зобов'язань, взятих приватними власниками підприємств при їх приватизації.

"Адже якщо з трьох тисяч планової великої приватизації ми будемо повертати кожне з підприємств і виплачувати кожному гроші, а не йти в суд з вимогами виконання зобов'язань - далеко ми так не пройдемо і держбюджет явно не наповнимо", - переконаний експерт.

Також Давидюк зазначив, що перегляд підсумків приватизації має важливий політичний підтекст. Йдеться про репутаційні ризики для команди президента Володимира Зеленського. Політолог зазначає, що в разі початку реприватизаційних процесів, Зеленський втратить легітимність в очах Заходу та довіру прихильників.

Нагадаємо, в проекті держбюджету на 2020 рік, прийнятому 18 жовтня Верховною Радою в першому читанні, план надходжень від приватизації становить 13 млрд грн. За підсумками першого півріччя 2019 року держбюджет отримав від приватизації 265 млн грн.