RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Облгази повинні заплатити за лічильники для споживачів - "Наш край"

"Наш край" закликає уряд негайно забезпечити реалізацію рішення Верховного суду, який визнав облгази зобов'язаними за свій рахунок встановлювати газові лічильники побутовим споживачам.

Про це заявив народний депутат від "Нашого краю" Сергій Шахов.

Він зазначив, що рішення суду підтвердило позицію партії, яка кілька років відстоює право споживачів на безкоштовні індивідуальні лічильники.

"Ми добивалися справедливого обліку газу з 2016 року. У цей час олігархічні монополії через лобістів у владі намагалися "передати" витрати на прилади простим споживачам. Так було з установкою загальнобудинкових лічильників, що нагадувало "газовий колгосп ", і в разі підвищення норм споживання палива при відсутності лічильника, що рівнозначно газовій "данині". Нарешті суд поставив крапку - лічильники повинні встановлювати за свій рахунок облгази. Витрати на це закладені в тарифи за газопостачання ", - сказав Сергій Шахов.

Народний депутат пояснив, що рішення Верховного суду дозволить українцям заощадити мільярди гривень.

"У країні більше 3 мільйонів домогосподарств без газових лічильників і ще близько 2 мільйонів мають застарілі прилади, які потребують заміни. Якщо врахувати, що придбання та встановлення одного лічильника коштує близько тисячі гривень, то рядові споживачі зекономлять 5 мільярдів гривень", - зазначив Сергій Шахов.

На думку депутата від "Нашого краю", уряд повинен якомога швидше забезпечити виконання рішення суду і поширити набутий досвід на інших постачальників комунальних послуг.

"Чим швидше уряд змусить облгази заплатити за газові лічильники, тим вище шанси, що ці кошти не вкрадуть. Найрозумніше - встановити часові рамки на ці роботи. Після чого слід розібратися з установкою лічильників на тепло і воду. Уже зрозуміло, що постачальники послуг повинні самі подбати про їх облік ", - сказав Шахов.

Нагадаємо, в листопаді цього року Велика палата Верховного суду постановила, що відмова постачальників послуг встановлювати індивідуальні лічильники порушує права споживачів. Зокрема - вимоги Законів України "Про захист прав споживачів" і "Про житлово-комунальні послуги". На газорозподільні організації покладено обов'язок встановлення лічильників газу для населення. Покладання відповідної обов'язки на споживачів неправомірно. За даними "Нафтогазу", в Україні газифіковано близько 13 млн квартир і приватних будинків. З них лічильники газу мають 9,5 млн домогосподарств.