RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Скандал з розслідуванням імпорту шприців в Україну: ЗМІ повідомили нові подробиці

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) двічі переносила вердикт у справі імпортованих в Україну шприців.

Про це повідомляє UBR.

Розслідування, розпочате в 2017 році, стосується імпорту шприців з Китаю і Туреччини об'ємом 2 і 5 мл, а також 2, 5 і 10 мл - з Індії. Питання - у запровадженні додаткових мит.

Розслідування було ініційовано українськими медвиробниками - ПАТ "Гемопласт" і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла". Вони стверджують, що імпорт з Індії, Туреччини і Китаю відносно споживання зріс на 13% і 120%. У своїй скарзі компанії відзначали, що збільшення імпорту шприців з Індії, Туреччини і Китаю може завдати шкоди вітчизняним виробникам.

"Розслідування МКМТ розкрило ряд невідповідностей, які не дозволяють прийняти рішення на користь компаній, що подали скаргу", - повідомили в пресі.

ПАТ "Гемопласт" і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" - пов'язані компанії, які входять в фармгруппу мільярдера Костянтина Жеваго; раніше повідомлялося, що вони є монополістами на ринку шприців з часткою в 75% ринку. Назви афільованих з ПАТ "Гемопласт" компаній звучали в розслідуваннях з питання банкрутства банку Костянтина Жеваго "Фінанси і кредит".

Фінансові показники компаній, які подали скаргу, погіршувалися з 2012 по 2017 рік - ПАТ "Гемопласт" постійно збільшувало збиток з прибутку в 12 тисяч грн у 2013 році до збитку в 260,4 млн грн в 2017-му. Збитки компаній збільшувалися задовго до зростання імпорту шприців в Україну, а факт звернення в МКМТ після декількох років збиткової роботи, виглядає дивно.

У той же час, висновки компаній про завдання шкоди українським виробникам суперечать позиції третього українського виробника - ТОВ "Юрія-Фарм" (Черкаси). Ця компанія дала зрозуміти, що для неї конкуренція з імпортними аналогами не є критичною.

Експерти, коментуючи ситуацію, називають сумнівним твердження, що саме імпорт шприців мав згубний вплив на виробництво в Україні, відзначаючи, що зв'язок між імпортом і погіршенням показників госпдіяльності компаній, які ініціювали розслідування, простежується не так чітко.

Станом на зараз ПАТ "Гемопласт" і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" почали вже третє розслідування проти імпорту шприців. МКМТ двічі підтримувала українських виробників і обмежувала імпорт шприців, однак фінансове становище ініціаторів розслідування не покращилося.

Щоб уникнути мит і мінімізувати ризики від їх сплати, деякі імпортери вже почали поставки в Україну шприців, які не підпадають під розслідування (об'ємом 2,5, 3, 5,5, 6, 7, 11 і 12 мл).

У ЗМІ припускають, що можливі антидемпінгові мита негативно вплинуть лише на сумлінних імпортерів, а інші компанії зможуть завозити в Україну шприци інших обсягів, на які мита не поширяться. Таким чином, мита не будуть відповідати національним інтересам країни - імпортерам доведеться пройти дорогу сертифікацію «нестандартних» шприців, і ціни на них зростуть. У той же час на конкурентне становище самих ініціаторів розслідування мита не вплинуть.