RU  UA

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Регуляторна політика

Новини

16 вересня

Всі новини

НБУ змінив валютні обмеження

НБУ розширив перелік доступних до купівлі оборонних товарів за кордоном для волонтерів. Окрім того, Нацбанк дозволив населенню купівлю готівкової іноземної валюти за безготівкову гривню обсягом до 100 тис. грн на добу.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Нацбанк зокрема надає можливість вітчизняному бізнесу відшкодовувати нерезидентам витрати, понесені ними в наданні зовнішнього кредиту українському позичальнику.

«Умовою для проведення такої операції є те, що гарантом, поручителем або страховиком зовнішнього кредиту має бути іноземна експортно-кредитна агенція або іноземна держава, або ж гарантом чи поручителем за таким зобов’язанням є МФО», — йдеться у повідомленні.

Окрім того, НБУ поповнив перелік товарів оборонного призначення, на який не поширюються валютні обмеження, термоковдрами і комплектуючими для БПЛА.

Резиденти також тепер зможуть переказувати кошти за наданими ними гарантіями та поруками, що забезпечують виконання зобов’язань за їхніми зовнішніми кредитами і позиками, за умови, якщо такі платежі дозволені «військовою» постановою НБУ № 18 від 24 лютого 2022 року.

Також Нацбанк дозволив перекази на користь іноземних компаній, в акціонерному складі яких є нерезиденти, для сплати страхових платежів за договорами, що передбачають покриття військових ризиків на території України.

НБУ дозволив населенню купівлю готівкової іноземної валюти за безготівкову гривню обсягом до 100 тис. грн на добу. Нацбанк також уточнив, що продаж готівкової інвалюти за готівкову гривню і назад доступний тільки населенню.