RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Українцям приготували підлість з податком на нерухомість: як будуть штрафувати

Українцям приготували пастку, що стосується сплати податку на нерухомість, за умови наявності квартир від 60 кв. м і будинків від 120 кв. м.

Про це повідомив економіст Ілля Несходовський, передає Обозреватель.

Так, не всім українцям приходять повідомлення про необхідність сплати податку, проте це не означає, що люди будуть звільнені від цього податку в майбутньому.

"Якщо вам не приходили повідомлення за 2016, 2017, 2018 роки, а ми зараз платимо за 2018 рік, то зараз може прийти повідомлення, щоб ви сплатили податок відразу за всі роки, коли ви не платили. Ви все одно його заплатите коли-небудь в майбутньому", - пояснив він.

Несходовський зазначив, що людей, які не отримували податкові повідомлення, може бути звільнено від штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податку.

"Але є один нюанс. У Податковому кодексі зазначено чітко - питання не в тому, отримали ви чи ні, а чи було надіслано повідомлення відповідним податковим органом. Ми знаємо, як працює наша пошта. Могли не отримати, могли кинути в іншу скриньку, або якісь інші причини. Тут виникає ситуація - ви говорите, що не отримали, вони показують підтвердження, що відправляли вам, і як результат вам будуть нараховані штрафні санкції", - додав він.

При цьому Несходовський вказав на ще один важливий нюанс.

"Якщо ви не отримували податкового повідомлення, то навіть якщо ви заплатите, це не означатиме, що ви заплатили саме цей податок ... Чи зарахують його тільки тоді, коли його нарахують, тому найкраще звернутися в податкову і задати питання щодо податкового повідомлення", - уточнив він.

За його словами, чим більше термін прострочення, тим більше штраф за несплату - до 20% від суми, яку ви не заплатили. Таким чином, якщо сума близько 2000 грн, буде 400 грн штрафу.

Експерт уточнив, що податкова відправляє повідомлення за адресою реєстрації власника нерухомості. Після його отримання на сплату податку відводиться 10 днів.

Детальніше про необхідність підвищення податкової культури серед українців, читайте в матеріалі "Апострофа": Сплату податків громадянами необхідно персоналізувати.