RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Податок на "зайві" квадрати в 2020 році: скільки потрібно платити українцям і які загрожують штрафи

Скоро українці отримають платіжки на нерухомість, в яких буде відображено суму оплати за "зайві" квадрати.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Сума цього податку прив'язана до мінімалки, тому розмір зростає з кожним роком. При цьому податком обкладається тільки площа житла, яка перевищує 60 квадратів для квартир і 120 квадратів для будинків (або 180 кв.м якщо є і будинок, і квартира). Податок надходить до місцевих бюджетів, тому міські і сільські ради мають право прийняти рішення і збільшити норматив для своїх жителів.

"Для місцевої влади податок на нерухомість є важливим джерелом поповнення бюджету. Особливо, якщо це стосується невеликих населених пунктів. Тому їм просто невигідно завищувати норматив", - пояснив податковий експерт Грушко.

Як розраховується кількість квадратів, за які потрібно заплатити:

Площа будинку/квартири - норматив площі = площа, за яку потрібно заплатити податок.

Наприклад, якщо площа вашої квартири 90 квадратів і вона належить тільки вам, то заплатити доведеться за 30 квадратів. Якщо ж у вас є 1/2 квартири площа, то платити не доведеться (по 45 квадратів на кожну людину).

Оплачується кожен квадратний метр вищий за норму. На рівні держави встановлена єдина ставка в 1,5% від торішньої мінімалки (70,6 грн). Однак у багатьох містах ставку знизили до 1% (41,7 грн). Як і у випадку з площею, місцева влада має право знизити ставку, але не збільшити її. Тобто менше вимагати можна, а більше - не можна.

Припустимо, за зайві 30 кв. м зі ставкою податку в 1,5% в 2020-м необхідно заплатити податок у розмірі 2118 грн. Якщо ж ставку знизили до 1%, то податок за таку ж площу складе вже 1251 грн.

Окремо доведеться заплатити за "шикарну нерухомість". У розумінні законодавця, це квартири від 300 кв.м і будинки від 600 кв.м. Для них, крім основного податку, є додатковий щорічний платіж "на розкіш" в розмірі 25 тис. грн.

Платити потрібно і за прибудови, сараї - все нежитлові приміщення. Щоправда, в наступному році, оплачуючи податок, місяці, коли був карантин, віднімуть при розрахунку розміру податку на нежитлові приміщення.

Платіжки повинні прийти до 1 липня. Після вручення повідомлення (його можуть віддати, наприклад, родичам, які живуть за тією ж адресою), на оплату є два місяці.

"Згідно ст. 266 Податкового кодексу, податкове зобов'язання може бути нараховане за звітні роки в межах 1095 днів. Тобто трьох років". Якщо затримати платіж до 30 днів - штраф 10%, від 30 днів - штраф 20%. Якщо ж українець ігнорує повідомлення і відмовляється платити, майно, на яке нараховують податок, можуть заарештувати ", - попередили в податковій.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у фракції "Слуга народу" виступили з пропозицією, яке може суттєво вдарити по кишені окремих категорій громадян - податок на доходи хочуть нараховувати за новою системою: чим більше отримуєш, тим більше платиш.