RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Принесе до бюджетів місцевих громад мільярди: названо ефект детінізації АПК

Місцева влада виступили за введення мінімальної податкової виплати для аграріїв і детінізацію АПК, яку передбачає законопроект №3131.

Про це говорять глави об'єднаних територіальних громад та сільських рад, передає "Цензор".

"На території нашої об'єднаної територіальної громади обробляють землю три товариства з обмеженою відповідальністю, 10 фермерських господарств та близько 200 фермерів-одноосібників. Якщо говорити про податки, то систематично і в повному обсязі їх виплачують тільки великі підприємства. Вони працюють офіційно і прозоро. Ті, у кого земель менше, не завжди готові документувати свою діяльність так, як нам би того хотілося", - розповідає Юрій Гунько, голова Зоревської ОТГ (Черкаська область).

За його словами, всі аграрії повинні працювати на рівних і брати участь в житті громади.

"Бюджет допомагає нам підтримувати в належному стані соціальну інфраструктуру. Чим більше він буде, тим краще умови для людей ми зможемо створити", - додав він.

З ним згодна Вікторія Піпа, глава Мокрокалігорської ОТГ (Черкаська обл.).

"У нас без перебільшення аграрний регіон, адже жодна з галузей так не розвинена, як сільське господарство. Цифри говорять самі за себе: 70% надходжень до бюджету громади складають податки аграрних підприємств. Завдяки цьому ми живемо і підтримуємо інфраструктуру", - сказала вона.

Голова Роздольської сільради Олександр Рєзнік нагадав, що податкові надходження - це основа бюджетів усіх рівнів.

"Левова частка податкових надходжень (на місцях) використовується на створення комфортних умов проживання в селах, райцентрах і містах обласного значення", - сказав він.

Як відомо, законопроект №3131 передбачає введення мінімальної податкової виплати з кожного гектара землі сільгосппризначення, а не введення додаткового податку. Розмір виплати становитиме 5% від нормативної вартості землі. Тих аграріїв, які чесно платять податки, документ не торкнеться, а ось тіньовим орендарям доведеться легалізуватися. Завдяки такому нововведенню ОТГ отримають мінімум 10 - 12 млрд грн податкових надходжень для розвитку громад.