RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Поступове підвищення акцизів на ТВЕН дасть бюджету на мільони гривень більше - Інститут Гейця

Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України під керівництвом академіка Валерія Гейця вважає, що найбільш оптимальним варіантом для держбюджету є поступове, а не різке підвищення акцизів на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання.

Про це йдеться у дослідженні Інституту економіки та прогнозування НАН України, поданому до Європейської Бізнес Асоціації, пишуть "Українські новини".

"Результати модельних розрахунків дають підставу зробити висновок, що поступове підвищення ставок акцизного оподаткування ТВЕН на 35% щорічно впродовж 2021-2025 (поступовий сценарій) є більш ефективним для держбюджету з точки зору забезпечення стабільних податкових надходжень, ніж разове і різке підвищення ("шоковий" сценарій)" – йдеться у висновках дослідження Інституту економіки та прогнозування НАНУ.

За підрахунками спеціалістів Інституту Гейця, "поступовий сценарій підвищення ставок акцизного оподаткування ТВЕНів впродовж 2021-2025 забезпечить на 18,7 млрд грн більше податкових надходжень (акцизи, ПДВ, 5% акцизний податок), ніж альтернативний "шоковий" сценарій".

Вже у 2021 різниця на користь поступового сценарію підвищення акцизу складатиме 1,1 млрд грн, надалі вона щороку зростатиме, сягнувши 7,4 млрд грн у 2025.

Експерти Інституту впевнені: передумов для суттєвого підвищення акцизного податку на ТВЕНи немає. Це підвищення не передбачено зобов’язаннями України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Більше того, експерти Інституту економіки та прогнозування НАНУ нагадують, що станом на березень 2020 в 24 країнах ЄС ставки акцизів на ТВЕНи були нижчими ніж ставки оподаткування традиційних сигарет. Наприклад, в Німеччині ставки оподаткування ТВЕНів становили лише 34% від ставок акцизного оподаткування традиційних сигарет, в Словенії – 38%, у Великобританії, що вже вийшла з ЄС, – 39%, в Іспанії – 46%.

"За своїми масштабами підвищення акцизного податку на ТВЕН є безпрецедентним і таким, що не відповідає вітчизняній та європейській практиці акцизного оподаткування", – впевнені в Інституті економіки та прогнозування НАНУ.

Експерти Інституту вважають, що "в сучасних економічних умовах необхідно уникати різких підвищень ставок акцизного оподаткування нікотиновмісних виробів".

"Найбільш раціональним є дотримання достатньо напруженого для бізнесу і домогосподарств графіка підвищення акцизів до 2025, який було закладено у Податковому кодексі законами №2245-VIII і № 2628-VIII, доповнивши його щорічним підвищенням ставок акцизного оподаткування ТВЕНи на 35%", - роблять висновок в Інституті економіки та прогнозування НАНУ.

У січні 2020 було прийнято Закон №466-IX, який серед іншого передбачає різке (в 4,2 рази) підвищення акцизів на ТВЕНи з 1 січня 2021. Утім в Міністерстві економічного розвитку, торгівлі і сільського господарства також підтрималипоступовий, а не різкий варіант підвищення акцизів на ТВЕНи.