RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Львівська тютюнова фабрика намагається підняти адвалорний акциз через Раду - розслідування

Лобісти Львівської тютюнової фабрики намагаються домогтися підвищення адвалорного акцизу через парламент, при цьому в ЄС він визнаний неефективним податком, який веде до нездорової конкуренції.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Адвалорний акциз у випадку з тютюновими виробами застосовується для додаткових зборів за принципом "чим дорожче сигарети, тим більше виробник платить". Адвалор стосується тільки дорогої продукції - до пачки сигарет менше 51,06 грн він не застосовується, а якщо дорожче - потрібно заплатити додатковий податок в 12% від суми максимальної роздрібної ціни на сигарети і ПДВ. Перевага податку в тому, що в разі зростання інфляції виробники сигарет підвищують ціни і платять акциз - тобто, автоматично спрацьовує поправка на інфляцію.

24 країни ЄС знижують ставки адвалорного акцизу, бо його складно прогнозувати, також він стимулює тютюнові компанії виробляти дешеві сигарети, а це не вкладається в концепцію турботи про суспільне здоров'я. Адвалорний податок робить дорожче дорогі сигарети, а дешеві в ціні не змінюються і на ринку виникає нездорова конкуренція. Таким чином, адвалор показує свою неспроможність, в тому числі і діючий в Україні в 12%. Ще одна проблема в тому, що адвалор в 2019 приніс бюджету менше 100 млн гривень, тоді як спец податок дав близько 4 млрд гривень, бо преміальні сигарети є в "портфелях" міжнародних компаній, а Львівська тютюнова фабрика не виробляє сигарети преміального сегмента, тому зацікавлена, щоб конкуренти платили більше.

Народний депутат "Слуги народу", львів'янин Євген Петруняк передав до парламенту проект закону №3044а-1, в якому ставка адвалору з 12% змінюється на 16%. Він вважає, що таким чином держбюджет отримає більше доходів - нібито вони виростуть на 3,5 млрд гривень в перший же рік. Заступник міністра фінансів Світлана Воробей відповіла Петруняку, що підняття ставок податків не призводить до зростання доходів бюджету. Пославшись на дані ВООЗ, вона сказала, що адвалорний податок не впливає на збільшення доходів бюджету і замість 3,5 млрд буде стільки ж недонадходжень. Вона нагадала, що в 2017 відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС, в Україні був прийнятий план підвищення спецакцизу до 2025 - він повинен досягти 90 євро за 1000 сигарет, для цього протягом 8 років ставка підвищується на 20% щорічно. Ставку адвалору зберігають в 12%. План закріплений законодавчо, і якщо держава підніме ставку адвалору, це буде вважатися порушенням.

"У парламенті багато років існують лобісти інтересів однієї української компанії, яка спеціалізується на виробництві дешевих сигарет. З'являються все нові законопроекти, що передбачають зниження специфічної і підвищення адвалорної ставки акцизу. Йдеться про лобіювання інтересів тих, хто виробляє дешеві тютюнові вироби. Нічого хорошого в цьому немає - вартість сигарет головний фактор, який впливає на споживання", - вважає економіст Борис Кушнірук.

Він упевнений, що зростання вартості сигарет в результаті збільшення акцизу призводить до зростання попиту на контрафакт, і різниця в ставках акцизів на сигарети в Україні і ЄС робить вигідною їх контрабанду. Економіст вважає, що доречніше збільшити спецставки акцизу і зменшення адвалору, щоб вирівняти вартість сигарет.

Спробу протягнути закон в інтересах ЛТФ важко було приховати від членів податкового Комітету, який проект закону про підвищення адвалору попередньо відхилив, але незабаром чекає голосування за законопроект і внесення правок в нього. "Тоді і стане зрозуміло, кого ЛТФ зміг "переконати" піти на податкову дурість заради особистої вигоди "національного виробника", - йдеться в матеріалі.