RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Поправка "слуги народу" Булах у проект про зміни до Податкового кодексу буде коштувати державі мільярди - Яворський

Проблема підтримки лише однієї поправки до законопроекту обернеться Україні втратами більше, ніж річний бюджет Херсона або Тернополя.

Про це повідомив директор департаменту конкурентоспроможності Федерації роботодавців України Олександр Яворський, пише "Цензор".

17 грудня 2020 нардепи розглядали в другому читанні законопроект №4065. Ключова ідея законопроекту полягала в тому, щоб пом'якшити нещодавні більш жорсткі ініціативи в податковій сфері.

"Хвиля пом'якшення адміністративного та податкового тиску, яка пройшла в грудні 2020 стосувалася не тільки фізосіб-підприємців, а й багатьох галузей промисловості і сектора послуг... Одна з галузей, яка готувалася понести найбільші втрати - це тютюнова промисловість України. Але галузь готувалася прийняти удар. Адже для тютюнових виробів для електричного нагріву (ТВЕН) - акцизи мають вирости відразу в 4,2 рази", - зазначив Яворський.

За його словами, податковий комітет Верховної Ради пішов на обмежений компроміс, запропонувавши трохи сповільнити підвищення. Таким чином з'явилася поправка, згідно з якою акциз мав вирости "лише" в 3 рази, а далі кожен рік - ще на 30%.

"Але поправка була зірвана народним депутатом Ладою Булах. Саме за її пропозицією поправку було винесено на окреме обговорення і вона набрала 211 голосів "за" (в т.ч. 168 голосів від фракції "Слуга народу"). Для прийняття поправки і запобігання істотним втрат держбюджету не вистачило всього 15 голосів. Перші результати цього провалу вже відомі - судячи з обсягу викупу акцизних марок на ТВЕН тільки за січень втрати держави на недоотримання акциз тільки на ТВЕН складуть 312 млн грн. У річному вимірі - це понад 3,7 млрд грн", - розповів Яворський.

У той же час, обсяг втрат може бути навіть більше, адже, в січні обсяги продажів тютюнової продукції, як правило, дещо менше.

"І відповідно, різниця між тим, скільки могла б отримати держава і скільки вона реально отримує від акцизу, в наступні місяці буде рости", - підсумував директор Департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України.