RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Взяв іпотеку – отримав знижку на податки: кому та як можна скористатися

Українці, які мають іпотеку та сплачують ПДФО, можуть отримати податкову знижку.

Це прописано у Податковому кодексі України.

Платники податків — резиденти мають право включити до податкової знижки частину суми відсотків за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальникам у національній чи іноземній валютах, які фактично сплачені протягом звітного податкового року.

Право на таку знижку мають громадяни, які за рахунок іпотечного житлового кредиту будують або купують житловий будинок (квартиру, кімнату), визначені як основне місце проживання (за позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла).

Загальний розмір частини суми відсотків, дозволених для включення до податкової знижки, дорівнює добутку суми відсотків, фактично сплачених протягом відповідного звітного податкового року, що зараховується до погашення, та коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки.

Коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки на суму відсотків за іпотечним житловим кредитом, обчислюється за формулою:

  • К = МП/ФП,
  • де
  • К - коефіцієнт;
  • МП - мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 м ²;
  • ФП — фактична загальна площа житла, що будується (отримується) платником податку на кошти іпотечного кредиту.

Якщо цей коефіцієнт більше одиниці, до податкової знижки включається сума фактично сплачених відсотків за іпотечним кредитом без застосування коефіцієнта.

Якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення понад 10 календарних років, включення частини суми відсотків до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом можливе лише після повного погашення основної суми та відсотків попередньої іпотеки.

Для отримання податкової знижки до органу ДПС необхідно подати такі документи:

  • Копію паспорта платника податків з відміткою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати) щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.
  • Копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (крім фізичних осіб, які мають позначку у паспорті про право проводити платежі за серією та номером паспорта).
  • Довідку про доходи за формою №3.
  • Кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки. У кредитному договорі обов'язково має бути зазначено, що його видано придбання ( будівництво) житла. Позика має бути видана виключно банком, а термін кредиту не повинен бути меншим за 5 років.
  • Відповідні платіжні документи з чітким зазначенням суми сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та ПІБ платника податку як платника цих відсотків (рахунок з печаткою про перерахування коштів через касу, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів).

Читайте також матеріал "Апострофа": З речами на вихід: українців збираються виселяти з домівок за борги.