RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

На місці театру Франка був ставок: в мережі показали архівні фото Києва в кінці ХІХ століття

Архівні світлини не лише дають змогу побачити, як виглядав Київ у 1950-х роках, але й дізнатися незвичайні факти про столицю України. Зокрема, деякі фото демонструють, що на місці сучасного театру імені Івана Франка до початку XX ст. розташовувався чималий ставок.

Про це йдеться на Facebook-сторінці ""Спрага": в Києві цікаво".

Зазначається, що ця водойма, яка простягалася від Хрещатика до Банкової вулиці, належала професору медицини Федору Мерінгу та розташовувалась біля його садиби.

Читайте також: Як виглядала Оболонська набережна в Києві 70 років тому: в мережі показали архівне фото

"Поважний професор прямо у центрі Києва мав затишний садок і при ньому ставок із купальнею. Взимку він застигав, і на льоду влаштовували загальнодоступну ковзанку", - йдеться у повідомленні.

Наприкінці XIX століття спадкоємці Мерінга продали земельну ділянку для подальшої забудови, після чого на цьому місці почали інтенсивно прокладати вулиці. Зокрема, були відведені ділянки для Миколаївської вулиці (зараз відому як вулиця архітектора Городецького), Ольгинської, та Ново-Мерингівської (сучасна назва - вулиця Заньковецької).

Через активне будівництво ставок довелося засипати. Натомість на його місці з'явилася Миколаївська площа, на якій у 1898 році збудували театр "Соловцов" за проєктом Е.П. Брадтмана та Г.П. Шлейфера. Пізніше його перейменували на "Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка".

Раніше ми показували, як виглядав Київ в 1920-30-ті роки.

  • Вас може зацікавити:

Історія Києва у скульптурах: у столиці з'явився символ меценатства - бронзовий "Цукровий буряк"

Київ 160 років тому: як виглядала "лиса" Володимирська гірка

Загадки Набережного шосе: у мережі згадали містичні історії про багатолюдне місце у Києві, фото