RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85

Новини

27 вересня

Всі новини

"Пряничний будинок" на Андріївському узвозі: цікава історія про знамениту будівлю у Києві. Фото

"Пряничний будиночок" або "Дім-терен", що на Андріївському узвозі, ось уже понад століття чарує киян та гостей міста. Його мальовничі фасади, прикрашені витонченими візерунками та керамічними елементами, ніби переносять у світ казок та магії. Будівля чарує не лише своєю архітектурною пишністю, а й історичним минулим.

Про це далі розкаже "Апостроф", посилаючись на матеріали "Клубу корінного киянина".

Читайте також: Як виглядала понад 100 років тому вулиця у Києві, названа на честь Нестора-літописця: цікаві фото

У Facebook-групі показав кілька фото "пряничного будиночка" або будинку № 34, що знаходиться на Андріївському узвозі. Зі старого фото зокрема можна помітити, що на будівлі були два пишні куполи, яких сьогодні на будинку вже немає. Користувачі в соцмережі нагадали, що будівля також відома за назвою "Дім-терем".

Садиба на Андріївському узвозі під №34 з 1900-х років належала купцеві другої гільдії Андрію Петровичу Слинко (1839-1919), який походив із міста Ніжина Чернігівської губернії. До Києва перший представник сімейства – Петро Слинко – приїхав приблизно в 1820-1830-х роках, а його син, завдяки власним підприємницьким талантам, на початку ХХ століття був одним із найбагатших і найвідоміших киян.

Вже у 1900-1901 роках було збудовано п'ятиповерховий прибутковий будинок, який через свої незвичайні архітектурні форми отримав назву "Будинок-терем". Автором проєкту виступив архітектор М. А. Вишневський.

Будинок вражав не лише архітектурою, але й пишним оздобленням. Тут знаходилася контора Торгового дому, де велася жвава комерційна діяльність.

Сьогодні "Будинок-терем" на Андріївському узвозі, 34, залишається одним із найвідоміших і найкрасивіших будинків Києва. Його велична архітектура та багата історія роблять його справжньою перлиною міста.

Раніше ми також показували, як виглядав Володимирський собор в Києві 130 років тому.

  • Вас також може зацікавити:

Вулицями пересувалися на човнах: як виглядала Базарна площа під час великої повені в Києві. Фото

Коли дерева ще були маленькими: в мережі згадали архівне фото парку біля "Київської політехніки"

На місці садиби і ставка тепер театр: фото площі Франка у Києві у ХІХ сторіччі