RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Журналісти розповіли, що передбачає ДПТ щодо будівництва на Мінському масиві в Києві

Громадські активісти висловилися проти забудови Мінського масиву в Оболонському районі Києва, але їх претензії до проекту можуть бути недостатньо обґрунтованими.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У березні 2021 Комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала проект рішення щодо ДПТ Мінського масиву, план мають затвердити на сесії Київради. Планом передбачено будівництво житлового мікрорайону між вул. Кондратюка і межею лісу в Оболонському районі. Згідно з проектом, буде побудовано 19 житлових будинків на 26 поверхів (6307 квартир) на 25 га території. Земельна ділянка є територією агрокомбінату "Пуща-Водиця", він більше 10 років покинутий. Новий ДПТ передбачає тут комплексну забудову формату "місто в місті", а гектар лісу пропонується перетворити в парк.

Громадські активісти звернулися з петицією, де говориться, що новий ДПТ може збільшити навантаження на дороги. Однак, згідно з ДПТ забудова буде розміщена з північного боку Великої Кільцевої дороги. На ділянці передбачено організувати новий автобусний маршрут, яким зможуть користуватися жителі мікрорайону. Планується направити частину пасажирів на додатковий маршрут вздовж Великої кільцевої, побудують 2 переходи (підземний і наземний), обладнають зупинки громадського транспорту. Таким чином, транспортна проблема виглядає перебільшеною.

Активісти стверджують, що "Науково-дослідний виробничий агрокомбінат "Пуща-Водиця" є держпідприємством, і землі, надані йому в користування, належать до земель державної власності і не можуть передаватися в комунальну власність. Але земля агрокомбінату була надана розпорядженням КМДА від 21.04.1998 р №891, що визначено ст. 117 Земельного кодексу, а можливість виконувати функції розпорядника землями в межах міста підкріплена Указом Президента № 449/2020 "Про передачу земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність". Кабмін встановив механізм повноцінної передачі з державної в комунальну власність земель всім територіальним громадам. Отже, передача ділянки здійснюється на законних підставах.

Новий ДПТ передбачає будівництво трьох дитячих садків на 420 місць і школи на 1440 учнів, передбачено відкрити на перших поверхах житлових будинків амбулаторії сімейного лікаря. У мікрорайоні заплановано спорудження багаторівневого паркінгу. ДПТ передбачає перекладання трубопроводу газу високого тиску. Громадські активісти вважають, що для перенесення трубопроводу, нібито, потрібно буде вирубати частину лісу. Розробники ДПТ врахували зауваження і обіцяють, що газопровід буде винесено за межі зеленої зони - уздовж існуючої дороги.

Також противники забудови Мінського масиву стверджують, що новий ДПТ не відповідає чинному Генплану Києва і "суперечить вимогам містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил". Однак сам Генплан прийнятий ще в 2002 році. В рамках же "Комплексної програми реалізації містобудівної політики на 2019-2020" передбачається забудова порожніх територій.

"Жителі масиву мають розуміти, що комплексна забудова покинутої території піде їх рідному масиву тільки на користь. Занепокоєння активістів зрозуміти можна, але, це навряд чи означає, що вони можуть відмовляти іншим у праві мати своє житло", - підводить підсумок автор матеріалу.