RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Київтеплоенерго" звинувачує "Євро-Реконструкцію" в неоплаті користування тепломережами - деталі

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" та приватне "Євро-Реконструкція" знаходяться в стані конфлікту - сторони відстоюють у судах позиції щодо оплати за користування міськими тепломережами Києва.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

В управлінні ТОВ "Євро-Реконструкція" знаходиться Дарницька ТЕЦ, яка забезпечує теплом 300 тисяч споживачів у Дніпровському та Дарницькому районах Києва (15% споживання тепла в Києві), а КП "Київтеплоенерго" забезпечує теплом 83% киян. Своїх мереж "Євро-Реконструкція" не має. Підставою конфлікту називають різне трактування умов договору між "Київтеплоенерго" та "Євро-Реконструкція" стосовно умов оплати користування мережами. Борг теплопостачальника перевищив 1,5 млрд грн. "Київтеплоенерго" оприлюднило звернення до НКРЕКП та правоохоронців щодо перевірки в "Євро-Реконструкції".

Директор департаменту правового забезпечення КП "Київтеплоенерго" Сергій Гушул прокоментував претензії КП "Київтеплоенерго" до ТОВ "Євро-Реконструкція".

"В травні 2020 після перевірки витрат на утримання теплових мереж міста органами місцевого самоврядування тариф КП "Київтеплоенерго" на послуги з транспортування теплоенергії підвищився до фактичної вартості – 376,36 грн/Гкал. "Євро-Реконструкція" з ним не погодилась, по суті відмовилось сплачувати вартість цих послуг... З того часу ТОВ "Євро-Реконструкція" не оплачує користування муніципальними тепловими мережами без будь-яких вагомих обґрунтувань", - зазначив він.

Представник КП зазначив, що"Євро-Реконструкція" має значні борги перед постачальниками газу. Наразі ТОВ "Євро-Реконструкція" використовує 560 км тепломереж (20% столичних мереж).

Сергій Гушул розповів про судові розгляди в конфлікті: "На початку 2020 "Київтеплоенерго" звернулось з позовом щодо стягнення заборгованості до суду… Справа вже дійшла до Верховного Суду, але й ним крапка у звичайній господарській справі поставлена не була. Верховний Суд скасував усі попередні рішення судів нижчої інстанції, аргументуючи це тим, що суди не визначилися із органом, який має встановлювати тарифи. На моє переконання, Верховний Суд мав повноваження сам визначити, як орган, так і тариф, який підлягав застосуванню, що поставило б крапку у цьому спорі". Тепер суди нижчої інстанції ігнорують висновки Верховного Суду при вирішенні аналогічних питань в інших регіонах, і рішення переглядаються судами вищої інстанції.

Наразі КП домоглося судового визнання частини боргу за 2 рішеннями суду (у справі № 910/4109/22 і у справі № 910/16781/21), за якими приватний теплопостачальник мав би розрахуватись на майже 388 млн і майже 57 млн грн. Проте Суд відстрочив виконання рішення на 8 місяців, дозволивши приватному постачальнику надалі безкоштовно користуватись муніципальною власністю.

"Ми зазнаємо додаткових збитків у розмірі 1,5 млрд грн через фінансову безвідповідальність приватного теплопостачальника та небажання виконувати вимоги закону… Об’єкти КП "Київтеплоенерго" і ДарТЕЦ є частиною єдиного енергетичного комплексу Києва... Ми готові до діалогу, готові до спільного пошуку шляхів врегулювання цього спору, однак пропозицій КП "Київтеплоенерго" не отримувало", - підсумував Сергій Гушул.