RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Порошенко назвав себе кримським татарином

У зв'язку з 72-ю річницею депортації кримськотатарського народу президент України Петро Порошенко оголосив про те, що ініціює створення робочої групи для розробки змін до Конституції щодо права кримських татар на самовизначення.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні, у день нашої глибокої солідарності, я – кримський татарин. Як був кримським татарином мій тезка, етнічний українець, генерал Петро Григоренко. У 1968 році, коли вже закінчилася хрущовська "відлига" і саме розпочалися брежнєвські "заморозки", він не побоявся виступити на захист кримських татар і назвав речі своїми іменами: "Те, що з вами зробили в 1944 році, має цілком певну назву. Це чистісінької води геноцид – один із найтяжчих злочинів проти людства", - сказав Порошенко.

"Ми хоч і з запізненням, але усвідомили необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар з повним гарантуванням рівних прав і свобод етнічних українців, росіян та інших етносів півострова. Ми зобов'язані розпочати в парламенті України процес внесення змін і доповнень до розділу 10 Конституції України – АРК, які б повною мірою виходили з невід'ємного права кримськотатарського народу на самовизначення в складі суверенної та незалежної української держави", - сказав він, виступаючи на концерті-реквіємі пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Національній опері України в середу.

"Крим був, є і буде невід'ємною частиною України. А країну-злочинницю змусять повернути вкрадене", - сказав він.

Порошенко додав, що рано чи пізно Крим повернеться під український суверенітет, яким би тривалим не був процес деокупації півострову.

"Такий злочин, як анексія, не має в міжнародному праві терміну давності. І я впевнений, що ми обов'язково повернемо український суверенітет на Крим і на окуповані райони Донбасу", - заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", у зв'язку з роковинами депортації кримськотатарського народу в Херсонській області на КПП "Чонгар" поблизу з кордоном анексованого Криму готувалися до проведення акції з нагоди пам'ятної дати.