RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

В БПП розповіли, як буде здійснена судова революція

Верховна Рада 2 червня має почати розгляд нову редакцію закону про судоустрій та статус суддів.

Крім іншого, законопроект передбачає зміну статусу судді.

Зокрема, підвищено вікові і професійні цензи до кандидатів на цю посаду, а також вдосконалено конкурсний принцип їх призначення.

Нардеп з фракції БПП Олександр Грановський уточнює, що успіх реформи в першу чергу залежить від кадрових рішень.

"Можливо, основною і найбільш складною метою цих законодавчих змін є найбільш якісне оновлення суддівського корпусу, тестування діючих суддів і запуск відкритих конкурсів на вакантні посади з прозорими і зрозумілими критеріями відбору. Відповідно до законопроекту, кандидатом може бути не тільки суддя, але і адвокат, науковий співробітник або інший фахівець з достатнім досвідом роботи у сфері права. Якщо він буде відповідати кваліфікаційним вимогам, пройде відповідне тестування професійних знань і перевірку доброчесності, то зможе приступити до виконання обов'язків судді", - зазначає він.

Призначення суддів фактично здійснюватиме Вища рада правосуддя. Верховна рада повністю виключена з процесу призначення або звільнення суддів, а функції президента зводяться більше до церемоніалом і формального підписання наказу.

Як пояснив Грановський, таким чином автори документа врахували вимоги Венеціанської комісії. Право глави держави звільняти суддів перейде до компетенції Вищої ради правосуддя, який буде передавати президенту відповідні подання.

"Цей факт був приводом для різних спекуляцій, так як багато трактували такий підхід як формальну передачу права про призначення суддів від парламенту до президента. Однак це не відповідає дійсності, оскільки президент не може відмовити або повернути подання – він тільки підтверджує вже прийняте рішення Вищої ради правосуддя. Така практика існує в ряді європейських країн", — підкреслив депутат.

Більше читайте у матеріалі на "Апострофі" Верховна рада готує судову революцію

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: