RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Нардеп-втікач Онищенко заявив, що Порошенко намагався забрати у Ахметова "Нафтогазвидобування"

Депутат-втікач Верховної Ради Олександр Онищенко заявив, що президент України Петро Порошенко намагався відібрати у олігарха Ріната Ахметова компанію "Нафтогазвидобування" - найбільший приватний оператор на ринку вуглеводнів з щорічними доходами до 1 млрд дол.

Про це повідомляє видання "Страна".

За словами Онищенка, в кінці осені 2014 року Порошенко попросив знайти на посаду міністра екології та природних ресурсів надійного юриста, який повинен був повернути українському президентові "Нафтогазвидобування". Онищенко зазначив, що ця компанія належала Миколі Рудьковському і Нестору Шуфричу, а Порошенко був одним з партнерів, але вони його "видурили". Потім Рудьковський і Шуфрич продали "Нафтогазвидобуток" Ахметову, зберігши за собою частину акціонерних прав.

У свою чергу, тодішній міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко не спростовує інтерес Порошенка до "Нафтогазвидобування", але зазначив, що президент просто сказав йому, що потрібно максимально сприяти поверненню вкрадених родовищ.

Як пишуть ЗМІ, щоб позбавити "Нафтогазвидобування" ліцензії, необхідно було призначити "свою" людину на посаду голови Державної служби геології та надр. Через деякий час в Кабінеті міністрів з'явилося подання на ім'я Матвєєва П. С. – довірена особа Онищенка під час парламентських виборів у 2012 році. Однак цей процес втрутився тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який призначив свою людину — Миколу Бояркіна.

За інформацією ЗМІ, Ахметову вдалося налагодити комунікацію з Яценюком, завдяки чому, мабуть, всі атаки на "Нафтогазвидобування", які йшли від Шевченка, були відбиті.

Онищенко каже, що у Порошенка не вдалося забрати "Нафтогазвидобування" через міністерство, що сильно зашкодило його відносинам з Яценюком. Потім, зазначив депутат, президент вирішив "наїхати" на компанію Ахметова через ГПУ. ЗМІ нагадують, що з березня 2015-го по січень 2016-го з ініціативи Генпрокуратури на свердловини, рахунки та акції "Нафтогазвидобування" в судовому порядку наклали арешти та заборони на реалізацію видобутої продукції.

Онищенко наголошує, що арешт рахунків компанії в підсумку змусила Ахметова піти на переговори з Порошенком, який зажадав від олігарха 200 млн дол "відкупних".

"Чим все закінчилося, ми навряд чи дізнаємося напевно, однак через кілька днів після тієї розмови, всі арешти зняли, і Генпрокуратура забула про "Нафтогазвидобування", - сказав побіжний депутат.

У свою чергу, у ДТЕК (компанія Ахметова, яка володіє акціями "Укргазвидобування") заявили, що зняття арештів з рахунків "Укргазвидобування" стало можливим завдяки "активним судовим і публічним діям". А в Адміністрації президента всі звинувачення з боку Олександра Онищенка заперечують.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Україні пройшли нові затримання у справі Онищенка.