RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Аграрії, науковці та політики об'єдналися, щоб не допустити "дикого" ринку землі в Україні

24 березня в Києві відбувся підсумковий Земельний форум, ініційований Аграрною партією України. Головна мета форуму - проведення якісної земельної реформи в Україні та недопущення до її завершення "дикого" продажу землі, як цього хоче ряд корумпованих депутатів і чиновників. Раніше аналогічні форуми пройшли також в Харкові, Кропивницькому та у Львові.

У Земельному форумі в Києві взяли участь сотні представників аграрного бізнесу, керівників фермерських господарств, експертів в сфері земельних відносин, вчених, політиків, представників регіональних громад, громадських організацій.

Як зазначив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, на сьогоднішній день в земельній сфері України склалася загрозлива ситуація: ряд політичних сил під впливом лобістів олігархічних кіл всіма способами намагаються проштовхнути рішення про вільний продаж землі. Це, на думку політика, в умовах незавершеної земельної реформи, є прямою загрозою безпеці України, що відіб’ється також на безпеці Європи і всього світу.

"У листопаді 2014 року в Верховній раді була підписана коаліційна угода, в рамках якої повинна бути відпрацьована і завершена стратегія земельної реформи. На жаль, з 12 кроків земельної реформи, які включала коаліційна угода, були виконані лише три. За інші дев'ять ніхто навіть і не брався. Фактично, сьогодні ми перебуваємо в ситуації, коли Верховна рада, уряд, замість того, щоб виконати свої зобов'язання перед українським народом, передбачені коаліційною угодою, вирішили цинічно вкрасти українську землю - знищити основу нашої економіки, знищити основу всієї нашої України", - зазначив Віталій Скоцик "Апострофу".

Лідер Аграрної партії зазначив, що Земельний форум в Києві є підсумковим заходом, на якому представлена якісна стратегія завершення земельної реформи в Україні, яка базується на результатах багатомісячної експертної роботи, проведеної в усіх регіонах країни.

"Аграрна партія в рамках Аграрного ради зібрала кращих експертів, які є в нашій країні, з єдиною метою: виробити якісну стратегію завершення земельної реформи. І така стратегія була розроблена. На початковому етапі вона містила 12 кроків. Для того, щоб зрозуміти точку зору всього українського народу, ми вирушили по всій нашій великій країні - на схід, південь, захід - і сьогодні в столиці, серце нашої держави, ми презентуємо вже 16 кроків. Це саме ті кроки, які написав сам український народ, що найкраще знає, як потрібно розпоряджатися українською землею. Сьогодні ми презентуємо фінальну стратегію, а також оголошуємо про початок загальнонаціонального збору підписів щодо недопущення "дикого" ринку землі в нашій державі і підготовки до всеукраїнського референдуму", - зазначив Віталій Скоцик.

У свою чергу глава Аграрного ради при Аграрної Партії, доктор економічних наук Ольга Ходаківська зазначила, що запустити безконтрольний продаж землі з метою власного збагачення деякі політики хочуть під прикриттям інтересів селян.

"Як показує практика, далеко не всі зацікавлені в справедливому вирішенні земельного питання. Підтвердженням цьому є подання до Конституційного суду групи народних депутатів щодо визнання неконституційним дії мораторію на придбання і продаж земель. Яким буде рішення, можна тільки здогадуватися. Але ми повинні розуміти всю небезпеку запуску ринку земель в умовах внутрішніх і зовнішніх загроз. Ховаючись за демагогією про захист інтересів села, замість чіткої дорожньої карти завершення земельної реформи, нам в черговий раз пропонують темні лабіринти, в яких дуже зручно провертати земельні махінації", - зазначила Ольга Ходаківська.

Саме тому, на її думку, такого важливого значення набуває дорожня карта завершення земельної реформи, розроблена Аграрною радою при Аграрній партії.

"Взявши ініціативу в свої руки, ми дали початок всеукраїнської дискусії про те, яким повинен бути аграрний устрій нашої держави. І сьогодні перед нами стоїть непросте завдання - пошук української моделі розвитку земельних відносин, яка б відповідала загальнонаціональним інтересам і потребам аграріїв. При цьому вирішальним голосом - повинен стати голос українського суспільства, українського громадянина, українського аграрія ", - зазначила Ольга Ходаківська.

За підсумками Земельного форуму його учасники прийняли резолюцію, згідно з якою запропоновано розробити комплексний пакет законопроектів, спрямованих на завершення земельної реформи в Україні. Запропонований Аграрною партією пакет законопроектів дозволить прибрати корупційні ризики і закрити всі лазівки в законодавстві, які можуть бути використані для збагачення олігархічними сім'ями, націленими на монополізацію земельного ресурсу країни.

"Доки не проведена інвентаризація земель сільськогосподарського призначення, доки нормально не діє земельний кадастр і зустрічаються ситуації, що в деяких районах землі більше, ніж її існує фізично, поки на один наділ видаються по три різних документа, поки не визначені межі земель приватної, комунальної, державної власності, поки відсутній регулятивний орган, на кшталт Державного земельного банку, або Державного земельного агентства - говорити про відкритий продаж землі - це пряма шкода українському народу і величезний виклик безпеці Української держави", - зазначив Віталій Скоцик.

Лідер Аграрної партії також висловив упевненість, що Україна завдяки зусиллям нового покоління політиків в найближчому майбутньому все ж отримає нормальне земельне законодавство, яке буде відображати інтереси суспільства.

"Україна сьогодні нагадує дерево, змучене важкою зимою. Але я впевнений, що з приходом весни це дерево оживе, на ньому з'явиться листя, цвіт, а потім і прекрасні плоди. Тому що в цьому дереві - сік нових поколінь, які знають, що і як потрібно робити в цій країні", - резюмував Віталій Скоцик.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: