RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

"Наш край" бере під контроль виконання програми "Доступні ліки"

"Наш край" бере під свій контроль виконання програми “Доступні ліки” та змусить владу виконувати свої обіцянки.

З такою заявою виступив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

За його словами, та кількість скарг, яка продовжує надходити на гарячу лінію “Нашого краю”, суперечать заявам урядовців про “успішний” запуск програми.

“Щодня на гарячу лінію “Нашого краю” та до партійних приймалень надходять численні скарги від громадян про складнощі в отриманні рецептів від лікарів та безкоштовних ліків в аптеках. Аптеки не поспішають приєднуватись до участі в програмі, оскільки не впевнені в отриманні компенсації від держави. Не врегульовано безліч технічних питань – від підписання договорів між медзакладами і аптеками до уточнення переліку ліків та надходження коштів на ліки. Тому ми беремо під свій контроль реалізацію програми», – зазначив Олександр Мазурчак.

Він додав, про недосконалість роботи програми свідчать також результати перевірки у регіонах, яку “Наш край” розпочав одночасно з початком її запуску.

“Як правило, програма “Доступні ліки” охоплює лише великі обласні міста – райони та невеличкі містечка помітно відстають. Очевидна провальна роз’яснювальна робота МОЗ, що призвело до непорозуміння між пацієнтами, лікарями та аптекарями, як наслідок – недовіра людей та повне розчарування”, – зазначив Олександр Мазурчак.

Співголова партії наголосив, що “Наш край” спільно з небайдужими громадянами бере під свій контроль реалізацію програми “Доступні ліки” по всій території України.

“Якщо ви належите до трьох вказаних категорій (хворі на діабет ІІ типу, бронхіальну астму чи серцево-судинні захворювання) та лікар відмовляє вам в рецепті або ви не можете отримати ліки в аптеці, що бере участь у програмі «Доступні ліки», звертайтесь на нашу «Гарячу лінію» за телефоном 0 800 21 800 4. На підставі отриманих скарг партія звертатиметься до уряду та посадовців з вимогою виконувати програму та контролюватиме, щоб усі недоліки її реалізації були усунені”, – повідомив Олександр Мазурчак.

Він переконаний, спільні зусилля та контроль змусять владу виконувати свої обіцянки.

«Ми маємо разом домогтися повної реалізації програми “Доступні ліки” та забезпечити людям можливість отримати життєво необхідні ліки, які їм гарантувала держава», – підсумував Олександр Мазурчак.

Нагадаємо, 1 квітня МОЗ розпочав реалізацію програми реімбурсації “Доступні ліки”, яка має надати можливість громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або із невеликою доплатою. Механізм відшкодування вартості ліків поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Урядовці відзвітували, що програма успішно стартувала. Кабмін надав детальну карту аптек – партнерів програми «Доступні ліки», на якій зазначено адреси понад 1700 аптек.