RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

​"Наш край" вимагає від уряду контролю за цінами на продукти першої необхідності

Партія «Наш край» вимагає від уряду захистити найуразливіші верстви населення та повернути регулювання цін на продукти харчування першої необхідності.

Про це йдеться у зверненні до уряду, надісланому сьогодні співголовою партії "Наш край" Сергієм Кальцевим.

На думку Сергія Кальцева, уряд зобов’язаний контролювати ціни на продукти першої необхідності.

“Не захистивши найуразливіші верстви населення – пенсіонерів, малозабезпечених громадян та інших – не можна відпускати ціни на продукти. Партія «Наш край» вимагає від уряду скасувати постанову та не відмовлятися від регулювання цін на продукти харчування першої необхідності”, – зазначив співголова партії “Наш край” Сергій Кальцев.

За його словами, чиновники хибно вважають, що без державного регулювання ціни не зростатимуть.

“Проте факти свідчать про те, що уряд вводить людей в оману: ціни зростають швидше, ніж інфляція. Так, ціни на хліб та хлібобулочні вироби за три експериментальні місяці 2016 року зросли більше, ніж за решту місяців минулого року. У 2017 року ціни продовжують зростати”, – наголосив Сергій Кальцев.

Співголова партії “Наш край” зазначив, що середня українська сім’я витрачає на продукти харчування 57% доходів.

“У родинах з низькими доходами витрати на харчування ще більші – до 80%. Це рівень часів Середньовіччя. За міжнародними критеріями продовольча небезпека настає коли витрати на продукти харчування перевищують 60%”, – повідомив він.

Також “Наш край” вимагає від уряду перегляду політики щодо змови монополістів: виробників та торговельних мереж.

“Держава має боротися з монопольним впливом на ціни”, – підсумував Сергій Кальцев.

Як відомо, з 1 липня набирає чинності Постанова від 7 червня 2017 року №394 «Про внесення змін у додаток до постанови КМУ від 25 грудня 1996 року № 1548 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ», яка скасовує державне регулювання цін на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.

У січні цього року відбулось стрімке зростання цін на соціально значущі види продовольства: хліб упродовж місяця зріс у ціні на 4%, яловичина та молочні товари – у межах 5%, овочі – на 8%, картопля – на 16%. Згідно з балансовими розрахунками, Україна виробляє продуктів харчування достатньо для задоволення внутрішнього платоспроможного попиту та має потенціал до нарощування виробництва.

За даними органів статистики, у період з 2014 р. реальні наявні доходи населення стрімко падали: 2014 – на 14,9%; 2015 – на 22,2%; у 2016 (за оцінками експертів) індекс реальних наявних доходів не перевищить 100% до попереднього року, тобто не зміниться.