RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

​"Наш край" заявив про загрозу подорожчання хліба через приватизацію прибуткових сільгосппідприємств

Співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак заявляє, що приватизовувати прибуткові державні підприємства “Аграрний фонд” та “Державна продовольчо-зернова корпорація” не можна, бо це спровокує різкий ріст цін на продукти харчування.

Про це йдеться у зверненні "Нашого краю" до КМУ, передає Обозреватель.

Олександр Мазурчак наголосив, що продаж державних агрохолдингів посилить вплив монополістів на ринку харчових продуктів та призведе до подальшого зростання цін.

“У разі приватизації одних з найбільш прибуткових держпідприємств в Україні, приватний бізнес одразу отримає додаткові активи, що надасть їм можливість контролювати ще більший потік зернової сировини та встановлювати свої ціни для виробників круп, м’яса, молочної продукції та хліба. Як наслідок, українці будуть їсти ще менше, а монополісти продовжуватимуть багатіти. Необхідно негайно зняти з торгів два найприбутковіших агрохолдинга, від яких сьогодні залежить стабільність цін на ринку”, – зазначив співголова партії “Наш край”.

Олександр Мазурчак нагадав, нещодавно уряд скасував регулювання цін на соціальні продукти, що дало змогу монополістам встановлювати свої ціни та призвело до значного подорожчання продуктів харчування першої необхідності.

“У липні уряд відмовився регулювати ціни на продукти, хибно вважаючи, що держрегулювання цін не виправдовує себе. Тепер ринок контролюють аграрні та торговельні олігархи, які на власний розсуд встановлюють ціни. Якщо влада віддасть у приватні руки державні агрохолдинги – на ринку залишаться лише вони та стримувати ціни вже не буде кому”, – переконаний Олександр Мазурчак.

«Наш край» вимагає від уряду припинити злочинну політику затикання дірок в бюджеті за рахунок розпродажу прибуткової державної власності.

“Продаж цих агропідприємств дасть одномоментно кілька мільярдів гривень для затикання дірок у соціальних видатках, але призведе до втрати прибуткових держактивів та остаточно позбавить уряд впливу на ринок продуктів харчування. Кабмін має працювати на українців, а не на олігархів”, – підсумував Олександр Мазурчак.

Як повідомлялося раніше, Фонд державного майна України підготував до приватизації у 2017 році три великі державні компанії: Аграрний фонд, Державну продовольчо-зернову корпорацію та Об'єднану гірничо-хімічну компанію.