Адвокати Саакашвілі розповіли, як захищають його від екстрадиції до Грузії

Адвокати колишнього глави Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Міхеїла Саакашвілі підкреслюють, що політик, на їхню думку, перетнув кордон законно, а звернення до міграційної служби з проханням надати політичний притулок дає можливість захистити його право перебувати в Україні.

"Така процедура на законодавчому рівні передбачена. Якщо тебе позбавили громадянства, але ти був громадянином України, то ти маєш право при перетині кордону подати заяву про надання додаткового захисту і отримати певний документ, який дає тобі право на проживання на території України", - розповів "Апострофу" один з адвокатів Саакашвілі Микола Неділько.

"Коли громадянина України позбавляють українського громадянства, і він перетинає кордон, то цей громадянин може подати заяву (в Державну міграційну службу, - "Апостроф") про захист його як людини, щоб на законних підставах перебувати на території України", - зазначив адвокат.

Інший адвокат Саакашвілі Маркіян Галабала розповів "Апострофу", що заяву до міграційної служби було подано, щоб уберегти політика від екстрадиції до Грузії (у вересні в Міністерстві юстиції підтвердили отримання запиту від Головної прокуратури Грузії - "Апостроф").

"Станом на сьогодні екстрадиція неможлива в силу того, що Саакашвілі має статус особи без громадянства, постійно проживає на території України. Він такий статус отримав у силу закону після видання указу президента про припинення громадянства. Тому в силу цієї підстави Саакашвілі не може бути виданий Грузії. Подача нашої заяви в міграційну службу – це юридичний момент захисту від екстрадиції ", - коментує Галабала.

Про те, що сьогодні ніхто не має права передати Саакашвілі владі Грузії, сказав і народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенко" Іван Винник.

"До моменту розгляду заяви Україна не екстрадує його. Це можливо тільки в разі відмови в наданні додаткового захисту", - сказав він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "У Саакашвілі вигадали, як йому залишитися в Україні і захиститися від видачі Грузії".