RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Журналіст заявив про неготовність України звільняти Донбас військовим шляхом: названі причини

Готовності до військового звільнення Донбасу у керівництва країни немає, а перестрілки на Донбасі тривають, у зв'язку з рішеннями командирів окремих підрозділів.

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" військовий кореспондент Роман Бочкала.

"Наскільки я знаю, зокрема з розмов офф-рекордс, готовності до відкритого звільнення Донбасу військовим шляхом немає. Була недавно зустріч з [главою Генштабу ЗСУ Віктором] Муженко, і він про це розповідав", - зазначив журналіст.

У той же час, постійне продовження обстрілів і перестрілок на Донбасі, вважає журналіст, є звичною справою, в зв'язку ситуацією протистояння військ.

"Поки дві протиборчі сторони стоять ніс до носа, у них постійно будуть виникати якісь конфлікти. Навіть просто на особистісному рівні. Це ж часто і густо відбувається. Коли немає якихось глобальних наказів, але ось там якийсь взвод противника, якась група розвідників вилазку здійснила, щось там зробила, тоді і хлопці вже мстять і відповідають. І це вже у них своя війна, своя життя", - пояснив Бочкала.

Кореспондент також зазначив, що виступає за прийняття закону "про реінтеграцію Донбасу", оскільки зараз українська армія обмежена в своїх діях і може теоретично в майбутньому понести юридичну відповідальність за свої дії. В тому числі, і в разі спроби звільнити територію Донбасу військовим шляхом.

"Згадайте Югославію, після югославської війни був міжнародний трибунал. Там же судили всіх: і сербів, і хорватів, і боснійців, і косоварів. Всі прекрасно розуміють, що будь-яка війна закінчується розбірками. І для того, щоб було менше питань, потрібні легітимні підстави для тих чи інших дій", - зазначив журналіст.

Він вважає, що даний документ треба називати законом про "деокупацію".

"Чесно, не розумію слова "реінтеграція". Що це означає? Донбас інтегрувався кудись, потім перестав, а тепер нам потрібно його реінтегрувати? Так вже виходить. Це не зовсім зрозуміло. Ось "деокупувати" - я розумію це слово. А реінтеграція - це великий міф", - розповів Бочкала.

Детальніше про настрої населення на окупованих територіях, миротворців і значення закону про реінтеграцію читайте в інтерв'ю Романа Бочкали "Апострофу" "Сценаріїв звільнення Донбасу багато, є те, що потрібно зробити в будь-якому випадку".