RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

12 травня

Всі новини

Колишній в'язень Кремля назвав головну помилку України з приводу Криму, якою скористався Путін

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров заявив, що Україна зробила головну помилку у Криму ще в 1992 році.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Взагалі найбільшу помилку Україна припустилася ще в 1992 році, коли створила Автономну Республіку Крим за територіальною ознакою. Якби вже тоді прислухалися до вимог кримських татар і визначили б цю територію як Кримськотатарську автономію, я переконаний, що ніякої анексії не відбулося б в 2014 році. Тому що у Путіна не було б ніяких підстав сказати, що це "сакральна російська територія". Це була найбільша помилка", - вважає Він.

Він сказав, що зараз Верховна Рада повинна змінити автономію Криму з територіальної на національну.

"І зараз, не чекаючи повернення Криму до складу України де-факто, необхідно прийняти кілька серйозних рішень у Верховній Раді України: змінити статус автономії з територіальної на національну, назвати її Кримськотатарської автономією і прийняти закон про статус кримськотатарського народу в Україні", - підкреслив заступник голови Меджлісу.

Також він додав, що в питанні Криму первинним для України є боротьба за територію, а не за уми людей.

"Що стосується населення, я вважаю, що країна в першу чергу повинна боротися за свою територію. А населення хай сама приймає рішення. Звичайно, треба якісь ідеологічні методи впливу застосовувати, але вони повинні бути демократичними, з дотриманням прав людини, гарантією свобод, якими повинен володіти людина. А вже внутрішній зміст того, хто не приймає юрисдикцію України у Криму, напевно, сама прийме рішення, жити там далі або виїхати на батьківщину, на територію Росії. Але приєднатися до Росії з моєю батьківщиною – це неправильно, так не повинно бути", - говорить Крим.

Подобрішаю читайте в матеріалі "Апостроф": "Найбільшу помилку Україна здійснила за багато років до анексії Криму Ільмі Умеров".