RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Не доводити ОТГ до банкрутства: "Наш край" вимагає розблокувати реформу децентралізації

Негайно привести децентралізацію у відповідність до Конституції та не гальмувати розвиток реформи вимагає “Наш край”. Про це йдеться у зверненні співголови партії Олександра Мазурчака до Верховної Ради.

За його словами, сьогодні влада загнала децентралізацію у глухий кут.

“Влада робить все, щоб децентралізація не продовжувалася. Парламент так і не розглянув закон, на який чекали сотні ОТГ, що надає право громадам розпоряджатись землею поза межами населених пунктів. За відсутності права на землю, громади не можуть ефективно планувати свою подальшу діяльність. Як наслідок, відсутність інвестицій, робочих місць та коштів на розвиток інфраструктури. Влада поступово згортає процес децентралізації”, – переконаний Олександр Мазурчак.

Він наголосив, що ярмом для ОТГ стануть соціальні зобов’язання, які уряд планує перекласти на громади наступного року.

“На 2018 рік уряд запланував перекласти свої соціальні зобов’язання на місцеві громади без належного фінансування. ОТГ, на думку Кабміну, мають самостійно фінансувати пільги та субсидії на ЖКГ, а також оплачувати освіту та медицину. Схоже, що влада готує банкрутство ОТГ”, – зазначив Олександр Мазурчак.

Разом з тим він нагадав, що зараз пропонується визнати ОТГ елементом системи адміністративно-територіального устрою, що суперечить Конституції України.

“Сьогодні пропонується пов’язати з територіальними громадами утворення та ліквідацію районів, що суперечить Конституції України. У разі ухвалення цього закону за нинішніх обставин, будь-хто зможе оскаржити у Конституційному Суді законність існування громад, що зведе нанівець реформу децентралізації”, – наголосив Олександр Мазурчак.

Він закликав владу надати громадам можливості для розвитку та не створювати умов для скасування реформи.

“Децентралізація вже довела свою ефективність. Будуються лікарні та школи, модернізується комунальне господарство, з’являється зручний транспорт. Українці мають самі розпоряджатись своїми ресурсами”, – підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, проект Закону №7118 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об'єднаних територіальних громад передбачає надати право громадам розпоряджатись землею за межами населених пунктів.

Проект Закону №6636 “Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж”. Метою прийняття Законопроекту є формування субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою. Законопроектом визначено форми реорганізації районів.