RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Українська автокефалія: відомий журналіст розповів, як РПЦ заганяє себе в пастку

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) стає все більше прихильників автокефалії, оскільки не хочуть бути частиною Російської православної церкви (РПЦ).

Про це пише журналіст Віталій Портников у статті для "Радіо Свобода".

"Сам час працює на Київський патріархат (УПЦ КП, - ред.). Рано чи пізно РПЦ в Україні може зіткнутися з ситуацією, в якій Сербська православна церква опинилася на території Македонії. У цій країні – невизнана Македонська православна церква, але канонічної Сербської церкви в Македонії просто немає. До речі, саме в Македонії РПЦ нещодавно зазнала серйозної поразки: її посередництво в переговорах Сербської і Македонської церков закінчилося тим, що Македонська церква звернулася до іншої православної церкви – Болгарської – з проханням визнати себе церквою-матір’ю і надати автокефалію. Для патріарха Кирила це – неприємний сигнал", - підкреслив Портніков.

На його думку, чим довше РПЦ буде відмовлятися від надання автокефалії УПЦ, тим більше буде скорочуватися територія "московського православ'я" в Україні.

"А коли УПЦ КП об’єднає церковні парафії на більшій частині території країни і витіснить РПЦ і її філію УПЦ (МП) з українського релігійного життя, вона зможе звернутися до Константинопольської православної церкви з проханням визнати себе церквою-матір’ю і надати автокефалію. Це і буде закінчення українського розколу – рано чи пізно Москві доведеться погодитися з ним", - пише Віталій Портников.

Як повідомляв "Апостроф", глава УПЦ КП Філарет заявив, що РПЦ намагається підпорядкувати собі Київський патріархат.