RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Новоросія померла, не народившись: в Україні розповіли про плани Путіна по Донбасу

Після анексії Криму на шляху подальшої військової експансії Росії стала війна на Донбасі, яка поставила хрест на проекті "Новоросія". Тепер же Кремль просто намагається повернути Донбас Україні на своїх умовах.

Про це пише український журналіст Павло Казарін у своїй статті для видання "Новое Время".

"У березні 2014‑го Крим сприймався росіянами як перша ластівка. Апетити імперського реваншу не помічали кордонів. Аляска, Казахстан, Прибалтика та Білорусія стояли через кому в райдері російського рейдера. Але вже через рік все змінилося. Виявилося, що Крим повинен стати не тільки першим, а й останнім територіальним надбанням. "Новоросія" померла, не народившись. А перемелений війною Донбас Москва намагається перев'язати георгіївською стрічкою і вручити на утримання Києву", - зазначив журналіст.

Він звернув увагу, що на початковому етапі анексії Крим позиціонувався Кремлем як якась основа побудови державності, але з часом це відійшло на другий план, і на зміст півострова стали значно скорочувати кошти.

"Крим, який ще недавно подавали як "точку зборки" російської державності, тепер опинився в ролі рядового регіону РФ. Якщо в 2017 році прямі дотації з федерального бюджету становили 37 млрд руб., то в 2018-му — лише 23. Москва продовжує будувати Керченський міст — але цей інфраструктурний проект ризикує виявитися останнім великим вкладенням", - пише Казарін.

Також він пояснив, чому Росія добудує міст в Крим.

"При цьому не варто сумніватися в тому, що Керченський міст добудують. З одного боку, це для Кремля символ імперської могутності, приблизно як зимова Олімпіада, проведена в субтропіках. З іншого — доля таких проектів безпосередньо залежить від лобістських можливостей підрядника", - вважає журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Криму люди кидалися під військову техніку, щоб не дати солдатам встановити РЛС.