RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вимога активістів прийняти закон про імпічмент президента України: відомий журналіст висловив цікаву версію

Мітинги в Україні проходять не за імпічмент президента, а за прийняття закону, який дозволив би оголошувати президенту імпічмент.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив український журналіст і публіцист Віталій Портников.

"Я, до речі, вважаю, що таке законодавство повинно бути прописано. Я не думаю, що ми повинні жити в країні, де немає чіткого механізму оголошення імпічменту президенту. Він, безумовно, повинен бути. Вимоги прихильників Міхеїла Саакашвілі змінювалися вже кілька разів поспіль, цілком очевидно, що цей протестний рух - не заради мети, а заради процесу, що просто його учасники намацують моменти, які дозволили б організувати якісь процеси, і потім саме ці моменти висувають на плакаті. це соціологія чистої води. це не ті люди , які хочуть вести за собою громадян, це ті люди, які використовують якісь думки, забобони або бажання громадян для того, щоб написати їх на своїх плакатах. Така собі політика наздоганяючих. Тому, може бути, в наступному році не буде йти мова про імпічмент, а буде йти про щось інше. Про відставку уряду, про соціальні проблеми населення, про те, що потрібно перефарбувати Національний банк в інший колір - це не важливо. Я думаю, що для Міхеїла Саакашвілі, як і у випадку з його грузинської кар'єрою, абсолютно не важливо, які вимоги двигати, йому важливий результат", - сказав Портников.

За його словами, якщо повернутися до питання імпічменту та серйозно до нього поставитися, то навіть якщо припустити, що закон про імпічмент буде прийнятий, то сама процедура імпічменту завершиться вже після того, як завершиться термін перебування президента Петра Порошенка на посаді.

"Ось в чому справа - це абсолютно безглуздо, це спочатку було безглуздо. Адже процес імпічменту не один місяць триває. Він вимагає висунення звинувачення з конкретних питань, а його немає. Ніхто не говорить: президент зробив те-то і те-то, тому йому потрібно оголосити імпічмент, а закону про імпічмент немає. Тут, як це часто буває в таких випадках, коли популізм бере верх над розумом, і коли важливий процес, а не результат, відбувається так, що давайте спочатку приймемо закон про імпічмент, а потім знайдемо звинувачення, за яким можна буде імпічмент оголосити. О'кей. Але тоді ми можемо з вами сісти і порахувати. Цього не роблять, безумовно, прихильники Міхеїла Саакашвілі чи група підтримки в соціальних мережах, тому що ці люди взагалі не вважають, вони живуть за нормальною української політичної традиції - давайте ми щось скажемо, а потім подивимося, що вийде. Таке ставлення вже не раз заводило український народ і українську державність у глухий кут. Це ще один глухий кут. Легко підрахувати, що якщо закон буде прийнятий, то потрібно буде якийсь час, щоб знайти звинувачення. Ну хоча б придумати його. Це не за один день відбувається. Припустимо, що це звинувачення буде знайдено і що воно буде досить важким, щоб приступила до роботи тимчасова слідча комісія. Пройде кілька місяців. Потім ці питання повинні направлятися в суди. У тому випадку, якщо дві третини депутатів парламенту проголосують за ці звинувачення. Суди повинні їх розглянути. Коротше кажучи, коли всі ці питання будуть прийняті, навіть позитивні, пройде вже термін повноважень президента Порошенко впевнений, що такого роду рішення теж має стати частиною закону про імпічмент. Глава держави - і я зараз говорю не про Петра Порошенка, бо імпічмент президенту Петру Порошенко неможливий за визначенням, адже немає часу; я говорю про будь-якому лідера держави, якому буде оголошено імпічмент - повинен мати право апелювати до народу. І якщо народ висловиться проти, тоді потрібно буде подумати про позачергові парламентські вибори. Це буде більш логічно. І тоді депутати, які будуть точно знати, що в разі невдачі імпічменту вони позбудуться депутатських мандатів, три тисячі разів подумають, перш ніж підтримати якийсь несправедливо висунуте звинувачення проти глави держави. Потрібен такий баланс. Хоча я - щирий прихильник обрання президента в парламенті. Але якщо у нас є всенародно обраний президент, його долю може вирішувати тільки народ, а не парламент, не Конституційний суд і не Верховний суд. Ці структури існують для того, щоб долю президента винести на загальнонародний референдум. Досвід Румунії показує, що це позитивний результат", - уточнив журналіст.

Читайте більше в матеріалі "Апострофа": "Війна Росії проти України почалася в Києві, ми це прогляділи - Віталій Портников".