RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Військова допомога США для сил АТО: в Україні розповіли про скандальний випадок, який налякав генералів

Під час боїв біля Дебальцевого, два амеріканські РЛС виявилися в руках бойовиків, що викликало невдоволення як американців, так і українського військового командування.

Про це повідомив координатор групи "Інформаційний опір", нардеп Дмитро Тимчук в інтерв'ю "Апострофу".

Він зазначив, що Україна в загальному отримала 50 таких радарів.

"На сьогоднішній день ми отримали близько 50 РЛС контрбатарейної боротьби. Однак те, що надходило за Обами, можна було використовувати тільки для фіксування ситуації. У чому сенс таких РЛС? Вони виявляють, звідки ведеться артилерійський вогонь противником. Відповідно, одразу за цими даними повинні вестися контрбатарейні заходи. Тобто наша артилерія повинна відкривати вогонь по цих же координатах. Однак функція коригування нашого вогню була технічно усунена з цих радарів. Таким чином, це б чудово підійшло для ОБСЄ, але для ведення бойових дій застосування таких РЛС було сумнівним", - розповів Тимчук.

Два цих радара були втрачені біля Дебальцевого, каже наш співрозмовник.

"Ми знаємо, що під час подій біля Дебальцевого була інформація, що два таких радари були залишені нашими підрозділами. І тут якраз спрацьовував фактор, про який говорили експерти ще до подій біля Дебальцевого. Про те, що зброя, яка передається ЗСУ, завтра може опинитися в руках бойовиків. Комітет ВРУ з питань нацбезпеки і оборони заслуховував командирів конкретних підрозділів, в розпорядженні яких були американські контрбатарейні РЛС і яких звинувачували в тому, що вони залишили росіянам ці РЛС біля Дебальцевого. Ми отримали підтвердження, що ці РЛС були повністю виведені з ладу і відновленню не підлягали. Однак це негативно вплинуло на подальші дискусії щодо надання Україні летальних озброєнь", - розповів Тимчук.

Після цього інциденту, пояснює нардеп, навіть самі українські генералі побоюються використовувати ці радари в зоні АТО.

"Мені здається, ті події налякали не тільки американців, як наших генералів. За моїми даними, на сьогоднішній день такі контрбатарейні радари знаходяться на складах і не використовуються в зоні АТО", - продовжив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "У Путіна два варіанти по Донбасу, в 2018 році доведеться зробити вибір - Дмитро Тимчук".