RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Підступний план Кремля: генерал пояснив раптове пропозицію Путіна по кораблям України в Криму

В пропозиції президента РФ Володимира Путіна з передачі Україні українських кораблів з окупованого Криму криється певний юридичний аспект.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив генерал-лейтенант, заступник начальника Генштабу ЗСУ в 2006-2010 роках Ігор Романенко.

"Є і правничий аспект, який полягає в тому, що Україна подала позов до міжнародних судів з приводу відшкодування втрат, які ми зазнали в результаті анексії. Там включені озброєння і техніка, про яких йде мова. Якщо ми зараз це заберемо, то треба буде міняти матеріали, які є в судах. А це привід для продовження ситуації чи навіть зриву. Це по-путінськи", - сказав генерал.

Він підкреслив, що на пропозицію Путіна не можна відповідати емоційно.

"Тут треба, щоб фахівці всебічно за всіма напрямами вивчили ситуацію, доповіли її керівництву і на підставі цього вже слід приймати рішення. Емоційно і поспішно цього робити не можна. Ось ми на емоціях - взяли перед Новим роком звільнених заручників. Це путінський крок. Зокрема, там брав участь відомий його кум (Віктор Медведчук, - "Апостроф"), який підняв на цьому свій авторитет. Розумієте, що він використовував?", - зазначив Романенко.

Загалом, каже він, будь-які кроки президента РФ спрямовані не на користь України.

"Путін є Путін, і свої кроки він робить не на користь України, а в своїх інтересах. Це однозначно. Щоб зрозуміти, що відбувається, я почну з відомої єльцинської фрази: "Коли прокидаєшся, то треба вранці думати, що я зробив для України". Так ось, тепер, коли Путін прокидається, він думає про те, що зробити поганого для України. І це відбувається кожен день", - вважає екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Він нагадав, що в 2014 році міністр оборони Росії Сергій Шойгу відзвітував, що Москва передала Києву нібито всю захоплену у Криму військову техніку.

"А стан (захопленої в Криму під час анексії техніки, - "Апостроф") ми пам'ятаємо. Все-таки частина якоїсь техніки вони передавали, тому виводилося з ладу все, що можна було вивести. Як далі це можна було використовувати? В кращому разі на якісь запчастини або на металобрухт. Але ви ж розумієте, що передача техніки таким чином – це крок, щоб принизити Україну. Мовляв, в якому стані у них військово-морські сили, їх озброєння", - сказав Ігор Романенко.

"Хоча я знаю, що з захоплених кораблів - і командувач ВМС (після заяви Путіна, - "Апостроф") це підтверджував - тільки один не був боєготовим, а інше, нехай і старе радянське, але було в бойовій готовності. І з точки зору стану справ на поточний момент кораблі нам були б потрібні, так чи інакше. Ми б могли модернізувати техніку, і вона безумовно представляла б собою важливий момент для підвищення боєготовності", - додав генерал-лейтенант.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Путін кожного дня думає про небезпечні для України речі, є нова загроза – генерал".