Втиснути Донбас в Україну: з'явилося пояснення нової тактики Путіна

Пропозиція президента РФ Володимира Путіна про повернення української зброї з окупованого Криму направлена на заморожування поточної ситуації і примус України до переговорів.

Про це заявив російський політолог Дмитро Орєшкін в колонці для "Апострофа".

"Те, що зараз робить Путін, має тільки інформаційний або піарівський сенс. І це одразу зрозуміло. Питання в тому, навіщо зараз це треба Путіну. Я думаю, що це можна пояснити двома міркуваннями. Перше - це ніби демонстрація доброї волі для переговорів із Заходом. Тепер люди, які представляють інтереси РФ, можуть сказати: дивіться, ми ж робимо односторонні кроки в бік розрядки - ось, повернули зброю, ми спрямовані на мирне вирішення. А натомість ви теж повинні проявити якусь гнучкість, м'якість, поступливість... Так що це цілком зрозумілий піарівський інформаційний хід", - написав він.

Орєшкін зазначає, що Путін формує для себе образ миротворця, але насправді він фіксує нову розстановку сил.

"Путін собі зараз перед виборами формує образ миротворця. Що важливо, тому що зрозуміло, що на нову серйозну наступальну операцію ресурсів немає, тим більше перед виборами. Путін намагається зафіксувати нову геостратегічну позицію, коли Крим відрізано, а Донбас підвішено, і це вважається стабільним варіантом, який Путіна влаштовує. Ідеальним варіантом було б, звичайно, втиснути Донбас назад до складу України, щоб Петро Порошенко платив за "розбитий посуд", але і нинішній варіант Путіна теж влаштовує. Точно його не влаштовують ідея повернення Криму і ідея інкорпорації Донбасу до Росії", - вважає політолог.

Таким чином, повернення зброї Україні є нічого не вартим кроком Путіна, додає Орєшкін.

"В даному випадку Путін робить не надто витончений і не дуже ефективний хід в рамках заморожування ситуації. Крок недорогий, практично взагалі нічого не вартий. Але про нього можна поговорити. У цьому сенсі мене навіть дещо розчарувало, що Україна так це всерйоз сприйняла, як ніби за цим щось дійсно варте. Віддав це залізо, ну і віддав", - пише він.

Читайте докладніше в колонці Дмитра Орешкина на "Апострофі" Сил наступати немає: Путін фіксує нову позицію по Криму і Донбасу.