RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Є конкретні факти порушення міжнародних норм: Маломуж відповів Лаврову на його цинічну заяву по Україні

Глава МЗС РФ своїми заявами про Будапештський меморандум намагається відвернути увагу від порушення Росією низки міжнародних договорів.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"На сьогодні Росія перебуває у дуже вразливому стані – є конкретні факти щодо порушення нею норм міжнародного права. Це і стратегічні документи ООН про незалежність і територіальну цілісність країн, і Гельсінські угоди, і сам же Будапештський меморандум, який гарантував Україні територіальну цілісність, безпеку, невтручання іноземних держав, включаючи РФ", - сказав він.

Маломуж наголосив, що Україна при складанні Будапештського меморандуму вимагала якихось механізмів захисту в разі невиконання його вимог країнами-підписантами, наприклад, повернення ядерного статусу.

"Однак були загальні заяви про те, що нам гарантують безпеку, територіальну цілісність і визнання кордонів. Сьогодні ми якраз маємо факт порушення міжнародних норм і двосторонніх угод між Україною та Росією, зокрема Договору про дружбу й співробітництво, де Росія визнала кордони України, включно з Кримом і східними територіями. Лавров же намагається перевернути факти в рамках спростування нашої позиції", - каже екс-голова Служби зовнішньої розвідки.

Він додав, що Кремль всіляко намагається спростувати заяви Києва про порушення Будапештського меморандуму Росією.

"У самому тексті Будапештського меморандуму (я його добре знаю) якихось заяв відносно того, що ми (країни, що підписали документ, - "Апостроф") утримуватимемося від екстремізму, ксенофобії, нацизму, не було. Були окремі заяви, що їх робить кожна країна. З нашого боку подібних порушень не було, тим більше відносно Росії ми жодним чином не діяли у такий спосіб – нема юридичних фактів, які би могли підтвердити слова Лаврова. Сьогодні, коли Росія намагається нав’язати світові свою нову політику, і Путін про це заявляє у своїх так званих ініціативах, Лавров підігрує йому – їм треба якимось чином спростувати наше твердження про порушення Росією Будапештського меморандуму та інших норм міжнародного права", - констатував Микола Маломуж.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Є потужні важелі, що змусять Росію повернути Крим і Донбас - екс-глава зовнішньої розвідки України".