RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Формулювання стали жорсткішими: названі важливі моменти в законі про деокупацію Донбасу

У прийнятому Верховною Радою законопроекті №7163 про реінтеграцію (деокупацію) Донбасу звучать жорсткі формулювання. Зокрема, відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, заподіяну Україні, фізичним і юридичним особам, несе Росія.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Однак на практиці це мало що дасть людям, які постраждали в результаті російської агресії, оскільки Кремль себе офіційно агресором не вважає.

"Росія ніяк не буде на це реагувати в плані виплат. Всі питання виплат будуть вирішуватися в міжнародних судах. Що б не прийняли депутати, одна країна не може змусити іншу їй заплатити. Всі спори вирішуються в міжнародних судах. Питання тільки в тому, які докази агресії надасть Україна", - вважає екс-радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олеся Цибулько.

Крім цього, в законопроекті прийнятому Радою йде посилання на закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", де датою початку окупації Криму значиться 20 лютого 2014 року, але дата початку окупації Донбасу не вказується.

Нардеп Віктор Чумак наголосив, що в лютому 2014 року Донбас ще не був окупований.

"Відповідно, тепер буде незрозуміло, до якого часу застосовувалася дія всіх нормативно-правових актів України. З якого часу перестало діяти українське законодавство? Це достатньо важливо. На Донбасі ж ще видавалися українські документи і після 20 лютого, а тепер буде сум'яття в плані визнання їх дійсними", - говорить політик.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Торгівля з ОРДЛО й не тільки: сім речей, які треба знати про гучний закон щодо Донбасу".