RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Дають шанс не бути ізгоєм: український розвідник розповів про новий надпотужний формат тиску на Путіна

На міжнародному рівні неофіційно сформована програма тиску на Росію, яка змусить її діяти за світовими правилами і паралельно з мінським процесом зможе допомогти Україні вирішити конфлікт на сході.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

За його словами, Мінські угоди не допоможуть припинити вплив російського президента Володимира Путіна на окуповані території Донбасу. Тому існує необхідність формування більш потужного механізму впливу на Росію.

"Якраз щодо цього у мене були консультації і в Вашингтоні місяць тому, і півроку тому в Берліні, Брюсселі та Пекіні, за участю канадського, японського та індійського прем'єрів, тобто країн 19-ки ("Великої двадцятки "без Росії, - "Апостроф") і ще шести потужних держав. Це як раз той формат, який дозволяє об'єднати інтереси світу і критичні проблеми, пов'язані з Україною, тому що це детонатор цих питань", - повідомив Маломуж.

У дорожній карті проекту визначені 18 пунктів. Розвідник пояснює, що формат юридично зобов'яже Росію приймати рішення з конкретних питань.

"Ця програма є, вона поки погоджена на неофіційному рівні й зараз готується група високого рівня з боку США, ЄС, Китаю, Японії, Канади, Індії, тобто потужних гарантів, для того, щоб сформувати пакет документів для міжнародних домовленостей, а пізніше ці документи дати Росії – щоб вона була учасником переговорів, але в рамках оцих визначених міжнародних правил, такий принцип спрацює", - пговорить він.

Також Маломуж зазначає, що в даному форматі будуть прописані кроки щодо повернення Криму.

"Але Путіна треба ставити в критичні умови, тому що просто так він ніколи не погодиться на якісь заклики чи погрози. Він буде як загнаний у кут вовк з ядерною зброєю, огризатиметься, провокуватиме масштабніші військові операції, якщо його надто сильно притиснути. Скажу більше – це сформований великими країнами порядок денний, але посил зроблено і Росії, включаючи Путіна, і він принципово погоджується на такий сценарій. Можливо, ми вже навіть цього року й наступного будемо свідками й учасниками вирішення як світових, так і наших проблем, особливо що стосується Сходу", - упевнений він.

Розвідник також висловив упевненість, що консолідація країн надасть ефективний вплив на Росію.

"Якщо говорити в цілому, не розкриваючи всього, там напрацьовано 18 пунктів, на які Путін погодиться – на те, що він буде учасником врегулювання. Йому дається навіть шанс – ти не вигнанець, а учасник, але дій за цими правилами в інтересах міжнародної безпеки, України і так само в інтересах Росії. У разі такого поєднання інтересів він не буде просто стороною чи не стороною конфлікту, він буде учасником цих великих домовленостей і не буде ідентифікуватися лише як сторона в нашій ситуації. Він буде відповідальний за низку проблем, в тому числі – за вихід з України", - зазначив Маломуж.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - Путіну дають шанс піти з Донбасу, консультації вже ведуться - екс-глава зовнішньої розвідки України.