RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

Він відчув себе месією: український розвідник розповів про давню розмову з Путіним про війну

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розповів, як понад десять років тому поговорив з президентом РФ Володимиром Путіним про війну.

Про це Маломуж повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Я з ним особисто розмовляв у 2006 році й закликав позбутися отого симптому "старшого брата", бо він шкодить як Україні, так і Росії. Це був критичний день, коли припинили постачання газу в Україну та Європу, я наполягав, щоб ми припинили протистояння та знайшли шляхи співпраці. Наче переконав – наступного дня газ пішов і в Україну, і в Європу", - зазначив екс-голова Служби зовнішньої розвідки.

За його словами, Путін на деякий час припинив свою імперську стосовно України.

"Але розмова була дуже складна, було багато звинувачень України, [тодішнього українського президента Віктора] Ющенка, мене й всіх інших у всіх смертних гріхах. Я говорив, що є два варіанти – або конфронтація (а це холодна, а потім і гаряча війна між двома, як він казав, "братніми народами"), або нормальна співпраця без тиску і без синдрому "старшого брата", коли вони по-імперськи контролювали Україну. Я казав, що цього не буде (і він з цим погодився), тоді ми можемо бути тим містком між Заходом і Сходом, в нас є гармонія відносин, ми не стаємо ворогами й ніхто ні на що не зазіхає – ні на Крим, ні на економіку, ні на окремі острови. Ця модель була найкращою. Погодившись на словах і певною мірою притримуючись її декілька років, Путін потім знову пішов тим імперським шляхом", - говорить Микола Маломуж.

Він підкреслив, що Путін сильно змінився після чергового обрання його президентом РФ в 2012 році:

"І особливо сильно це проявилося після його прем’єрства, коли його знову обрали президентом. Він десь неадекватно відчув себе месією – начебто він може побудувати нову імперію. Але цього не могло бути в принципі, це його великий провал і розчарування".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Путіну дають шанс піти з Донбасу, консультації вже ведуться - екс-глава зовнішньої розвідки України".