RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Дипломат вказав на серйозні помилки, допущені Порошенком на початку війни на Донбасі

Поданий президентом України Петром Порошенком влітку 2014 року мирний план врегулювання ситуації на Донбасі містив стратегічну помилку.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів дипломат, голова правління фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"Я категорично проти говорити лише про "Мінськ-2" як про Мінські домовленості, адже був ще "Мінськ-1", і саме тому, що він помер, з’явився "Мінськ-2". Але все почалося – і президент це підкреслює – з його мирного плану. Власне кажучи, саме там і були закладені дуже серйозні помилки. Напевно, тоді мало хто в Україні, включно з президентом, міг зрозуміти, до чого призведуть обіцянки окремим регіонам якихось особливих прав як спосіб вирішення конфлікту. Це була стратегічна помилка. Вона дозволила росіянам утвердити думку про те, що ситуація на Сході України є внутрішнім конфліктом", - пояснює Яременко.

Він зазначає, що вже тоді мова йшла про продовження російської агресії проти України, яка почалася з окупації Криму.

"Окрім стратегічних помилок у баченні, зіграли роль також амбіції президента, який обіцяв дуже швидко вирішити конфлікт. Його бачення було реалізоване, очевидно, під тиском у серпні-вересні 2014 року підписанням "Мінська-1". Підхід до врегулювання конфлікту на Сході України був глибоко помилковий, і, звичайно, "Мінськ-1" не спрацював ", - упевнений дипломат.

Також Яременко зазначає, що в лютому 2015 року європейські країни просто стримували Росію, замість того щоб вжити кардинальних заходів.

"Ось в таких умовах – із частиною окупованої території, із уже анексованим Кримом, із засадничо неправильними підходами до врегулювання ситуації, виписаними в мирному плані Порошенка й реалізованими у "Мінську-1", а також із небажанням Росії йти на компроміс - Київ прийшов до "Мінська-2", - говорить він.

За словами дипломата, хоч другі Мінські угоди і дають гарантію, що Україну не кинуть один на один з Росією, декларація містить по суті абсурдні речі.

"Адже якщо вона є частиною домовленостей щодо врегулювання ситуації в Україні, то навіщо там було згадувати про ринок газу або зоні спільного гуманітарного та економічного простору від Владивостока до Лісабона ("від Атлантики до Тихого океану", - "Апостроф")? Врегулювання в Україні прив'язали до глобальних речей, що можна назвати своєрідним підходом", - пояснює він.

За словами Яременка, під час підписання "Мінська-2" було видно помилки мирного плану Порошенка і українського підходу до переговорів, а також наміри і позиція Росії, ЄС і прагнення США дистанціюватися.

"Оприлюднення видозміненого тексту "Мінська-1" і досвід дозволили дуже швидко зробити висновок, що й ці домовленості не працюватимуть ", - резюмує дипломат.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Світова війна може початися в Україні, але гарячих точок ще багато – дипломат.