Скандал навколо "антибандерівського" закону: журналіст вказав на низку дивних і обурливих дій влади Польщі

Польський журналіст, кореспондент в Україні Павло Боболович зазначає, що поправки до скандального закону про Інститут національної пам'яті ("антибандерівський" закон) Польщі містять кілька неоднозначних і суперечливих моментів.

Про це він розповів "Апострофу".

Журналіст звертає увагу на той факт, що в законі йдеться про злочини українських націоналістів в 1925-1950 роках.

"Навіть для людей, які хочуть відповідальності за вбивства, за геноцид на Волині, які кажуть про відповідальність українських націоналістів за Волинську різню, незрозумілими є ці дати. У 1925 році працювала і нормально функціонувала польська держава – Друга Річ Посполита, в якій нормально функціонувало законодавство. На підставі того законодавства притягалися до відповідальності українські націоналісти, сам Степан Бандера також потрапив до польської тюрми на підставі польських законів, які в той час діяли. Незрозуміло, чому зараз Польща має заново притягати до відповідальності людей, які тоді були її громадянами", - каже Боболович, додаючи, що притягнення до відповідальності може бути тільки символічним, так як учасники тих подій вже мертві.

Другим спірним моментом журналіст називає те, що відповідальність за злочини під час Другої світової війни покладається законом фактично тільки на українців.

"Зрозуміло, там йде мова про нацистів і комуністів. Польща, як і Україна, була жертвою цих двох тоталітарних режимів, ніхто цього не заперечує. Але в цих поправках до закону згадана тільки одна нація: мова про українців. І це має викликати заперечення, адже німці навіть не згадані. Намагання поставити в один ряд відповідальність німців, комуністів та українців за Другу світову війну – це жах, це взагалі незрозуміло і неприпустимо. Навіть якщо події на Волині в 1940-х роках були геноцидом, відповідальні за який українські націоналісти", - говорить Боболович.

Також прийнятий у Польщі "антибандерівський" закон і поправки до нього, на думку журналіста, ставлять під сумнів можливість подальшого дослідження цієї теми.

"Експерти кажуть, що фактично існує загроза для людей, які хотіли би тим займатися, бо передбачена карна відповідальність для осіб, які применшують відповідальність тоталітарних режимів та українських націоналістів за злочини, скоєні в 1925-1950 роках, і для людей, які фальсифікують історію", - зазначає журналіст.

Більш детально читайте в матеріалі "Апострофа" - Боротьба з "бандерівською ідеологією": у Польщі розповіли, як насправді ставляться до цього.