Українське питання: дипломат вказав на важливі кроки США в боротьбі проти Росії

США все більш серйозно залучаються до процесу переговорів по ситуації на Донбасі і надають Україні реальну допомогу в боротьбі проти агресії Росії.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів політик і дипломат, колишній представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний.

Дипломат вказує на той факт, що спецпредставник США по Україні Курт Волкер активно зайняв українську позицію в переговорах.

"Треба сказати, що Україна суб’єктивізується в цьому процесі, і її вплив на розв’язання цієї ситуації, на вироблення пропозицій зростає. Хоча сам фактор Волкера, з одного боку, говорить про інше, проте з другого – це перша особа, яка в процесі врегулювання повністю стала на фундамент української позиції. До цього було таке, ви пригадуєте, - чи то війна, чи то громадянський конфлікт, чи то є там Росія, чи то немає", - говорить Безсмертний.

При цьому він зазначає, що в даному процесі спостерігається нестача механізму взаємодії між Волкером і українською стороною в процесі його участі в переговорах.

"Крім того, підвис нормандський формат. Причина зрозуміла – вибори у Франції, вибори в Німеччині, потім політична криза в Німеччині, яка триває досі. Нормандський формат і сам процес були врятовані діалогом Волкера й Суркова", - констатує дипломат.

В цілому ж Безсмертний зазначає, що Україна залишилася в плюсі від перемоги Дональда Трампа на президентських виборах в США.

"Мені легко про це говорити, бо я прогнозував перемогу Трампа і казав, що Україна від цього виграє, бо він піде на збільшення мілітарних видатків, адже США завжди захищали себе далеко за межами своїх кордонів", - говорить він.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - На переговорах щодо Донбасу Путін поводився інфантильно та втратив межу - Роман Безсмертний.