RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

Всі новини

Ніякої вигоди: українським політикам дали пораду з приводу підняття "мовного питання" перед виборами

Новий закон про мови навряд чи потрібен комусь із основних українських політичних партій, але шум навколо нього може виявитися корисним.

Про це "Апострофу" розповіли політичні експерти, коментуючи ситуацію зі скасуванням скандального мовного закону Ківалова-Колесніченка.

Політолог Петро Олещук вважає, що будь-який новий закон про мови відштовхне від партії, яка за нього проголосує, частину електорату, тому він невигідний великим партіям.

"Будь-який відповідний законопроект буде викликати прямо протилежні реакції: для когось він буде надмірно проукраїнським, для когось - недостатньо проукраїнським, тому складно буде використовувати цю історію як аргумент у політичній боротьбі", - говорить Олещук.

Втім, саме обговорення можливого законопроекту може бути вигідним для ініціаторів.

"У цьому законопроекті найцінніше для його ініціаторів - не стільки сам законопроект, скільки його обговорення: створення певного дискурсу навколо мовної проблеми", - стверджує Олещук.

У той же час, екс-суддя Конституційного суду Віктор Шишкін запевнив, що в юридичному сенсі новий закон і не потрібен. Мовну сферу можна регулювати за допомогою вже існуючих норм: Конституції, законів про державну службу та освіті.

"Таких законів багато, вони відрегулюють мовні питання, тому ніякого вакууму в цьому плані у нас немає", - заявив Шишкін.

Докладніше про перспективи мовної політики в Україні читайте в матеріалі "Апострофа" "Скасування скандального закону про мови: як не дати Кремлю влаштувати" російську весну "в Україні"