RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

Всі новини

Перемагають клани: вчений вказав на сумну ситуацію з революціями в Україні

Україна пережила кілька революцій, які в підсумку приводили до перемоги кланів і спробам встановлення авторитарного режиму в країні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів відомий філософ і публіцист Михайло Мінаков.

"Моя ключова теза така: за неповні 30 років ми тричі переживали революційні ситуації. Революційна ситуація 1991 року відбувається під проводом обіцянок демократії, ринкової економіки та національної держави. Однак уже за кілька років ці ідеї втратили привабливість під впливом кризи і суспільної дезорієнтації. Цим скористалися неформальні групи, які, просуваючи свої приватні інтереси, захопили публічні центри влади. Суперечності між кланами і спроба одного клану встановити "вертикаль влади" призвели до нової революційної ситуації – "Помаранчевої революції" – все під тими ж гаслами", - пояснює Мінаков.

За словами філософа, демократичні ідеї першого Майдану не були реалізовані. У той же час клани відновили владу і еволюціонували в потужні неформальні групи. Це згодом призвело до нової революційної ситуації. На думку філософа, після 2014 року в Україні з'явився шанс виконати обіцянки 1991 року, але країна рухається не в тому напрямку.

"2014 року здавалося, що відвойовані кров’ю свободи вже не буде втрачено, а асоціація з ЄС забезпечить прогрес України. Однак на кінець 2017-го я бачив, що перемагає не європейсько-ліберальна тенденція, а нова кланова політика (так звана "системна корупція") та націонал-консервативні сили. На відміну від попередніх циклів, після Євромайдану еволюція кланів привела до їхнього союзу з праворадикалами, що робить європейський напрям розвитку неможливим", - говорить він.

Описуючи ці процеси філософ приходить до невтішних висновків.

"Мої висновки: по-перше, ми радше рухаємося шляхом Росії, аніж тих країн, які змогли "європеїзуватися"; а, по-друге, революційні спроби не ведуть до прогресу нашої країни", - резюмує Мінаков.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - Є спосіб подвоїти шанси на мир в Україні - відомий філософ.