В Україні назвали три ключові проблеми у створенні Антикорупційного суду

Прийнятий Верховною Радою у першому читанні законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд" має як мінімум три істотних недоліки.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив юрист, заступник генерального прокурора України в 2014-2016 роках Віталій Касько.

"Перше – це те, що вимоги до кандидатів у судді антикорупційного суду є настільки жорсткими, що практично знайти в Україні людей, які б підпадали під ці вимоги, дуже важко. Іноді кажуть, що їх немає: насправді є, і їх можна перелічити на пальцях однієї руки, при бажанні, але це або спроба обрати тих людей, з якими заздалегідь переговорили, або спроби затягнути конкурс з-за того, що таких людей мало, або вони не подалися на конкурс", - сказав Касько.

Також він засумнівався в адекватності конкурсу щодо складу майбутнього Вищого антикорупційного суду.

"Друга проблема – це те, що обрання буде здійснюватися так само, як і обрання суддів Верховного суду. Ви знаєте, що у громадянського суспільства, у західних партнерів були питання до того, яким чином проводився цей конкурс, з цього приводу досі точаться дебати. Так от, пропонується, щоб замість Громадської ради доброчесності в процесі добору суддів антикорупційного суду брав участь вже Громадська рада міжнародних експертів, проте його висновки будуть мати лише рекомендаційний характер. Тобто ті ж самі Вища кваліфікаційна комісія суддів, Вища рада правосуддя будуть приймати власні рішення і не будуть жодним чином пов'язані висновком цих міжнародних експертів. За великим рахунком ми отримаємо щось дуже подібне до того, як проходив конкурс у Верховний суд", - підкреслив екс-заступник генерального прокурора.

Крім цього, Касько звернув увагу і на досить довгі терміни по створенню антикорупційного суду, які передбачає законопроект.

"І третя проблема – якщо виконувати ці вимоги, які передбачає закон, створення такого суду за найкращим сценарієм можливо десь навесні наступного року, тобто вже після виборів президента і, можливо, перед виборами до парламенту. І невідомо, яка взагалі тоді буде ситуація, як зміниться політична влада в Україні і потрібен буде комусь антикорупційний суд", - вважає юрист.

В цілому, він досить критично поставився до прийнятого в першому читанні законопроекту за антикорупційним суду:

"Тому я думаю, що ці три блоки питань будуть предметом гарячих дискусій у парламенті, і той факт, що за основу був узятий саме законопроект, який був проголосований, вже буде обмежувати можливість корінних змін до нього. Тобто в будь-якому випадку він взятий за основу, і конструкція буде вже вимальовуватися з нього. А, як відомо, гарний будинок на поганому фундаменті побудувати важко. Чому за нього так радісно проголосували і чому це вважається перемогою? Я б був більш обережний в оцінках".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Янукович сподівається повернутися до України, ще є амбіції - відомий юрист