Адвокати Савченко отримали вагомий аргумент: в Україні вказали на важливий момент у гучній справі

Адвокати народного депутата Надії Савченко, яку звинувачують у підготовці кривавих терактів в урядовому кварталі Києва та силового повалення влади, мають вагомий аргумент у судовому розгляді: щодо депутата Верховної Ради проводити будь-які оперативно-технічні заходи заборонено, але силовики пішли на це.

Про це "Апострофу" заявив заступник голови Служби безпеки України (СБУ) в 2014-2015 роках Віктор Ягун.

За його словами, спочатку всі юридичні експерти говорили, що до демонстрації генеральним прокурором Юрієм Луценком відеоматеріалів, які нібито свідчать про причетність Савченко до тероризму і спроби державного перевороту, немає питань. Однак проблемні моменти є.

"Для людей, які мають стосунок до юриспруденції, зрозуміло, що у неї були злочинні наміри, які вона повинна була реалізувати жахливим способом. Але виникає питання судової перспективи цієї справи, ось у чому проблема. По-перше, генеральний прокурор не мав права показувати ці матеріали в залі Верховної Ради. Згідно з регламентом, він такі речі міг робити тільки на регламентному комітеті, а потім вже члени цього комітету виходили б на трибуну, підтверджували б, що інформація вагома, і зал голосував би. Зрозуміло, таку картинку зробили для того, щоб підтягти голоси", - сказав Ягун.

За його словами, другим моментом є те, що, відповідно до закону, проводити щодо Савченко оперативно-технічні заходи було не можна.

"Силовики кажуть, що вони проводили ці заходи щодо Рубана (глава організації "Офіцерський корпус" Володимир Рубан, - ред.) - так проти Рубана вони і будуть використані, а проти неї не можуть бути використані, ось у чому нюанс. Як вони будуть виходити з цієї ситуації, не знаю. Хіба що Рубан почне давати свідчення проти неї, а я в цьому сумніваюся. Є дуже багато нюансів. Я не вигороджую Надію. Те, що вона планувала, те, що у неї в голові творилося, і те, що вона озвучувала... Був переконливий факт, що є докази її причетностіі до цієї змови. Її поведінка свідчила про те, що вона просто не розуміє наслідків тих всіх подій. Я не кажу, що вона неадекватна людина..."- сказав екс-заступник глави СБУ.

Він підкреслив, що Савченко фактично готувала знищення держави зсередини, будучи представником цієї держави.

"Дуже віриться в те, що є якісь інші неспростовні докази, які можуть допомогти судовим органам довести цю справу до логічного завершення, і ця людина буде покарана. Але виникає інше питання: я не вірю в те, що вона діяла самостійно", - підсумував Ягун.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Всі бояться сказати, хто стоїть за Савченко, а Порошенко зробив помилку - екс-заступник голови СБУ.