RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

На Заході назвали важливі важелі впливу на Росію

США мають набагато більший вплив на олігархів Путіна, ніж це здається на перший погляд, зокрема це стосується власності російських олігархів на Заході.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів відомий американський журналіст Девід Сеттер.

"Власність надійно захищена на Заході, тому що там є закон, верховенство права. Майже в кожному контракті, який укладається між великими підприємствами або підприємцями в Росії, є умова, що економічні суперечки будуть вирішуватися в судах Великобританії або в якійсь іншій західній країні. Чому там, а не в Росії? Тому що в Росії немає ніякого закону! І тому російський капіталізм дуже залежить від Заходу і буде прагнути до останнього зберегти цей зв'язок. Це означає, що насправді Захід має набагато більше впливу і можливостей щодо Росії, ніж ми іноді уявляємо. Природно, це джерело засмучення і розчарування для багатьох в Росії, що Захід став більш критично ставитися до російських інвесторів і буде все-таки відповідати на агресію, яку здійснює уряд, санкціями проти близьких до цьому уряду людей. Але все одно вони в цілому вважають за краще Захід", - пояснив він.

Девід Сеттер вказав ще на один аспект, який стосується того, що представники проурядових російських еліт, незважаючи на свій вплив в РФ, вважають за краще проводити час в США.

"Зараз є певна напруженість у відносинах між Росією і Америкою. Але важко сьогоднішню ситуацію порівнювати з ситуацією, яка була під час Холодної війни. Тому що зараз безліч зв'язків між Росією і зовнішнім світом, які не існували тоді, включаючи дуже серйозні економічні зв'язки. І радянські еліти, безумовно, не прагнули жити на Заході і не проводили там частину часу. Тому зараз ми маємо трошки іншу ситуацію: керівні Росією еліти, які намагаються консолідувати населення навколо себе і використовують антизахідну риторику, все-таки залежать від Заходу і справді вважають за краще проводити час в західних країнах", - уточнив він.

Американський письменник також назвав ще один важливий момент: незважаючи на погіршення відносин між країнами, взаємна залежність один від одного не спадає.

"Ситуація досить парадоксальна: відносини гірше, ніж були в інші періоди посткомуністичної епохи, але все-таки зв'язок і взаємна залежність зберігаються. Я думаю, що ми відчуваємо з боку Росії різні спроби перевірити, що вони можуть зробити без реакції або зі слабкою реакцією Заходу. Коли вони отримують потрібну реакцію, всі говорять, що це погіршення відносин, що це криза в стосунках. Справді, коли Захід - я маю на увазі Сполучені Штати, природно - правильно реагує на різні провокації з боку Росії, то балансує ти відносини і фактично створює умови, в яких Росія може вести себе краще в майбутньому", - стверджує журналіст.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Україна сильно вплине на долю Росії, але є і поганий сценарій - західний експерт.